Ranogajec: Inspekcija treba raditi svoj posao. Urlikavce neće spasiti 36 kuna manja članarina

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec u Dnevniku N1 govorio je o otvaranju obrta koje počinje sutra, kao i o problemima s kojima će se obrtnici suočavati.

“Obrtnici teško miruju, jedva smo dočekali da počnemo raditi. Koiko god se veselili, jako smo i zabrinuti, jer ima dosta nepoznanica. Do 11. svibnja nema otvaranja vrtića, škola, i bit će upitno mogu li roditelji doći na posao. Zanima nas i što je s onima koji ne mogu ispuniti uvjete – od maski, dezinficijensa i sličnog, jer je rok prekratak, a mi smo tražili da znamo bar 5-7 dana ranije. Želimo voditi brigu i o nama, našim zaposlenicima, ali i o gostima.

Sutra neće moći otvoriti svi, neki zbog radne snage, neki jer moraju izračunati da li im to znači ukidanje mjera HZZ, a tek za 8-10 dana ćemo znati hoćemo li radom sa smanjen kapacitetom zaraditi i za plaćanje hladnog pogona i za ono što trebamo platiti državi. Mjere potpore koje je država dala idu iz dvijee osnove – za one koji su 19. ožujka morali zatvoriti, te za one kojima je pad prometa bio veći do 20 posto. Vjerujem da će mnogi koristiti drugu mjeru i u svibnju zbog pada prometa od 20 posto”, rekao je Dragutin Ranogajec, te dodao da su oni spremni pomoći stožeru oko donošenja pravila za ugostitelje, fizere i druge.

“Bilo bi dobro da Stožer donese pravila za goste koji bi željeli ući u objekat, a ne smiju u većem broju, kako bi se ljudi znali ponašati i kako ne bi došlo do incidenta. Kada dolazite u špeceraj, pravila su uvriježena.

Kod obrtnika sada vlasnik mora imati masku, rukavice, te dezinficijens na ulazu u radnju. Hoće li građanin imati masku – na njemu je. Očekivali smo da o tome odluči Stožer, jer ako u prijevozu jedan ima, a drugi nema masku, gledat će se podozrivo”, rekao je Ranogajec.

Svi trebamo učiti novo normalno

Na pitanje očekuje li sutra provjere inspekcije, rekao je kako inspekcije rade svoj posao.

“Inspekcija treba raditi svoj posao, trebaju štititi i čuvati zdravlje građana. Svi trebamo učiti novo normalno, no vjerujem da ćemo svi postepeno ulaziti u ritam i tako se prihvatiti posla.

Pred nama je osam dana kada vjerujem da će se znati i prvi rezultatiu u prevenciji širenja zaraze. No vjerujem da će biti dovoljno vremena da se pravila utvrde.

Što se tiče frizerskih salona, frizeri već koriste jednokratne plašteve, a pamučni ručnici se iskuhavaju nakon korišteni. No tu su rukavice, maske, dezinficijensi, povećat će se rashodi i pitanje je ako ne bude kupaca i mušterija hoće li biti moguće da ostanemo otvoreni”, rekao je Ranogajec.

Kazao je kako je zatvaranje trgovina nedjeljom privremena mjera.

“Uvjeren sam da je to privremena mjera, ali predlažem da kada prođe ovo zlo male, obiteljske trgovine počnu raditi, a veliki centri se zatvore, kako bi potaknuli posao mojim kolegama, a građni da ne budu u zidovima, nego u prirodi”, rekao je.

Poslodavci traže smanjenje parafiskalnih nameta, a SDP predložio smanjenje doprinosa za različite komore, pa tako i Obrtničku i to u iznosu od 50 posto. Ranogajec na to kaže kako bi neplaćanjem polovine članarine obrtnici ušteda bila 36 kuna.

“Čestitam ekonomskim stručnjacima SDP-a koji su poslije 30 godina uz pomoć urlikavaca zaključili da će 36 kuna, a to je mjesečno smanjenje, spasiti ovu državu i gospodarstvo. Veselim se njihovim izračunima”, zaključio je Ranogajec.

Komentari