Pupovac o koaliciji: Vladajuća većina, koja je tijesna, pokazala se čvrstom; Hrebak: Prognoze se nisu potvrdile

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je u petak kako se vladajuća većina pokazala čvrstom, povezao je to uz situaciju s pandemijom te činjenicu da je država ozbiljno pogođena ekonomskom krizom. 

“Točno je da se vladajuća većina, koja je tijesna, pokazala čvrstom. Razlozi za to povezani su i uz pandemijsku situaciju i uz činjenicu da je zemlja ozbiljno pogođena ekonomskom krizom. S druge strane, ostali smo čvrsti zbog toga što vjerujemo da ćemo postepenom politikom reformirati društvo, u segmentu borbe protiv korupcije, protiv govora i politika mržnje te u jačanju ustavnosti i zakonitosti”, rekao je Pupovac novinarima u Saboru.

Na pitanje je li zadovoljan funkcioniranjem vladajuće većine, Pupovac odgovara kako su rijetko kada idealne prilike u vladajućim koalicijama.

“Najvažnije je da se glavni ciljevi oko kojih je koalicija formirana, očuvaju i zadrže. Ima stvari u kojima se ne slažemo, u kojima smo drugačije gledali na pojedina rješenja”, rekao je Pupovac pokazujući to na primjeru mjera u borbi protiv covida.



“Neki od nas smo htjeli da se ranije krene u ozbiljne mjere, ali postojali su argumenti drugih kolega kojima je veća pažnja posvećena ekonomskim razlozima i održivosti”, istaknuo je zastupnik.

Dodao je kako se vladajući u ovim okolnostima snalaze što je moguće bolje i uspješnije.

“Istina je da ponekad plešemo ‘na rubu’, i da se treba odmaknuti od toga ruba u pogledu broja zaraženih, mrtvih i posebno kada je posrijedi ekonomski kolaps i kolaps zdravstvenog sistema”, kaže Pupovac.

Smatra da današnja odluka o uvođenju propusnica nije dobar, ali je nužan potez.

“Nužan da se ne mora ići korak dalje”,  kazao je te izrazio žaljenje, zašto se do sada nisu postavile odlučnije i dramatičnije mjere, koje su trebale ljude osvijestiti o tome da je nužno da sami poštuju mjere koje jamče zaštitu njihovog i zdravlja drugih.

Dodaje kako čvrstih poruka, u smislu zaštitimo jedni druge, nije bilo dovoljno. “To moramo priznati, njih mora biti više”, kaže.

Na pitanje misli li kako su za to krivi premijer ili Nacionalni stožer, Pupovac odbacuje te tvrdnje.

“Ne govorim o premijeru i o ljudima koji taj posao rade, ne bih im bio u koži. Niti onima u bolnicama. Želim samo da odlučnije upravljamo percepcijom, sviješću, i razmjerima opasnosti o kojima govorimo kada je u pitanju zdravlje, ekonomija i ukupno funkcioniranje u društvu”, istaknuo je Pupovac.

Hrebak: U trenutnim okolnostima možemo biti zadovoljni funkcioniranjem Sabora

Zastupnik HSLS-a Dario Hrebak istaknuo je kako se nisu potvrdile prognoze da će biti nemoguće održati većinu od 76 ruku u Saboru.

“Nekada vam je sa 76 ljudi, koji su odgovorni i shvaćaju u kakvoj se situaciji Hrvatska nalazi, lakše braniti većinu, nego kada ih ima 76 kojima su na pameti samo podjela fotelja, stolica, sinekura i sve što ide u izvršnu vlast”, smatra Hrebak, koji je zadovoljan i radom Hrvatskog sabora.

“Kada pogledamo prošli saziv Sabora, mislim da možemo pohvaliti i oporbu, koja je korektno obavila svoj posao, ali i nas (vladajuće) koji smo odolijevali svim napadima i dokazali da u izuzetno teškim vremenima može postojati odgovorna većina čiji će prvenstveni interes biti građani, a manje stranački interes”, naglasio je Hrebak.

 Zadovoljan je novim mjerama protiv širenja zaraze koronavirusom.

“Nadam se da je svima jasno da sljedećih šest mjeseci ovo neće proći, dapače, vjerujem da će se i produžiti, ali će vjerojatno biti puno manjeg intenziteta nakon što cjepivo dođe. Moramo stalno raditi balans između gospodarstva, zdravlja i života ljudi”, kazao je Hrebak.

Ističe kako nije kritičan kao župan Radimir Čačić, ali da podržava njegove poteze u Varaždinskoj županiji.

Komentari