Puhovski: Ova odluka smanjuje šanse Tomaševićevu na izborima. Razdvojeni lijevi blok pomaže Bandiću da ostane na vlasti

Goran Stanzl/PIXSELL

Platforma Možemo na lokalne izbore u Zagrebu ne izlazi u koaliciji s SDP-om. Smatraju kako je to pravednije i prema biračima, koji mogu odlučiti tko će ući u Skupštinu. Također zaključuju da najviše novih birača mogu izvući tako da ne idu u predizbornu koaliciju sa starim političkim akterima.

“Svaki peti birač Možemo! i Naš ne bi podržao veliku predizbornu koaliciju i to je jedan od razloga zašto smo donijeli ovakvu odluku”, rekao je Tomislav Tomašević.

Dodaje kako pozivaju oporbu na zajedničku kampanju da što više birača izađe na izbore, jer jedino uz veću izlaznost mogu maknuti Bandića s vlasti.

“Na izborima imamo tri cilja. Prvi je maknuti Bandića, drugi cilj je omogućiti stvaranje većine u Gradskoj skupštini koji će biti za progresivne promjene, a treći je glavni, da se promijeni način upravljanja u Gradu Zagrebu da bude pravedno, transparentno i održivo”, poručio je.



Na pitanje je li im SDP prihvatljiv nakon izbora, Tomašević je rekao: “Naravno da je”.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako ta odluka smanjuje šanse Tomislavu Tomaševiću na lokalnim izborima u Zagrebu te dodaje kako je sad pitanje tko će ući u drugi krug te je pitanje što može HDZ napraviti na svojoj strani.

“To sve skupa može dovesti do manje izlaznosti, što odgovara Bandiću”, ističe. Dodaje kako razdvojeni lijevi blok pomaže Bandiću da ostane.

Podsjetimo, iz zagrebačkog SDP-a smatraju da je time propuštena velika prilika da se zajednički stvori promjena u Zagrebu, ali da unatoč tome SDP nastavlja pregovore s drugim lijevo-liberalnim partnerima “kako bi sljedeće godine oslobodili Zagreb od korumpirane vlasti Bandića i HDZ-a”.

Prema neslužbenim informacijama, SDP bi, unatoč Marasovoj najavi o nastavku pregovora s oporbenim strankama, na izbore trebao izaći sa samostalnom listom i kandidatom.

“Na ovim izborima moramo osloboditi Zagreb od okova korupcije, omogućiti mu da prodiše punim plućima i ostvari svoj puni potencijal. Na tom putu nastavljamo sa svim onima koji nam u tome žele pomoći!”, napisao je Peđa Grbin na Facebooku.

Komentari