Puhovski o komemoraciji u Gruborima: Hrvatska je država pokušala žrtve sustavno zaboraviti i sada se neke stvari ispod tepiha trebaju izvući van

Screenshot/N1

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je današnju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja. Komemoracija je započela u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavila se u Gruborima kod križa postavljenog za žrtve toga zaseoka.

Kazao je kako su tekstovi izgovoreni danas u Gruborima važni, ali da je važan i kontekst.

“On se svodi na poslovicu “Too little, too late”. Došli su u ispražnjen kraj, mjesto duhova. Tamo su ih rastjerali, pobili i tamo nikoga neće biti. Tamo se komemorira pobjeda zločinaca.

Bilo je važio ne pretjerivati velikim riječima, a ovog je puta Zoran Milanović bio superiorno najuvjerljiviji, nije uletio u igranje novog Tuđmana, nego je razumno rekao što je trebao reći. I svi su rekli da je žrtva žrtva, a zločinac je zločinac. To se desetljećima primitivno nije moglo čuti – no za ovaj dio Hrvatske prekasno, ali vidjet ćemo hoće li tako biti i za ostatak zemlje”, rekao je Žarko Puhovski.



Rekao je kako mu se posebno važno čini to da je politika sjećanja politika sjećanja na ono što nas žulja, ne na naše nacionalne velike trenutke nego sramote.

“Ta je svijest ono što je Hrvatskoj nedostajalo, jer se u velikoj pobjedi htjela zaboraviti tamna strana mjeseca. Na Grubore je prvo upozorio Hrvatski helsinški odbor nekoliko mjeseci nakon pokolja. Za postupke, procese je sada prekasno. Ako nekoga i osude – dobro, ali za to je prekasno. Sada se treba osvijestiti i stid, i shvatiti koja je cijena države i neovisnosti”, rekao je Puhovski.

Kazao je i kako je prilikom upozorenja Helsinškog odbora 1995. Granić je rekao da se mora stati na kraj sramoćenju države.

“Ja sam rekao da moramo reći koja je cijena oslobođenja. Hrvatska je država pokušala žrtve sustavno zaboraviti i sada se neke stvari ispod tepiha trebaju izvući van”, rekao je Puhovski, piše N1.

Komentari