PRVI SPOR IZMEĐU PREDSJEDNIKA I PREMIJERA Neslaganje oko Hrvatske misije u Afganistanu

Zeljko Puhovski / CROPIX

Prva ozbiljna pukotina između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića – koji je na dužnost stupio prije nepuna tri tjedna – otvorila se oko strategije izlaska Hrvatske iz mirovne misije u Afganistanu, predvođene SAD-om i NATO-om.

Novi predsjednik države tvrdi da je jučerašnji ispraćaj hrvatskih vojnika u Afganistan u šestomjesečnu mirovnu misiju ujedno i zadnji te da bi Hrvatska odluku o konačnom izlasku iz Afganistana trebala donijeti samostalno. S druge strane, Plenković smatra da sve oko povlačenja hrvatske vojske iz Afganistana treba koordinirati sa SAD-om i NATO-om, čime ostavlja otvorenom mogućnost da naša vojska ostane u Afganistanu i dulje od idućih šest mjeseci.

Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine. U petak se iz vojarne na Plesu ispratio 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.

“Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost nepotpisati odluku o slanju još jednog kontigenta u Afganistan”, objasnio je u petak Milanović.



“Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno”, dodao je.

Milanović: Hrvatski posao u Afganistanu je gotov, bit ćemo tamo sljedećih pola godine

Početak prvog sukoba predsjednika Vlade i države dao se naslutiti u srijedu nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastanke održao prvo s Plenkovićem, a onda i s Milanovićem.

“Jedna od tema razgovora Plenkovića sa Stoltenbergom bila je posvećena situaciji u Afganistanu nakon sporazuma koji je potpisan prije nekoliko dana, kao i o pripremama NATO-a za fazno smanjivanje snaga u operaciji Odlučna potpora. Sukladno tome ćemo prilagođavati prisutnost hrvatskih snaga u vremenu koje je pred nama u ovoj operaciji”, poručili su iz Vlade. Nakon tog sastanka Plenković je jasno poručio kako se nećemo povući odjednom, nego u fazama, piše Večernji.hr.

VIDEO Ispraćen 12. kontingent u misiju Resolute Support u Afganistanu

Komentari