Prvi rezultati izbora u Crnoj Gori, Đukanović i opozicija na mandat razlike

profimedia

Birališta na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zatvorena su u 20 sati, a na izbore je prema podacima Centra za demokratsku tranziciju izašlo više od 75 posto birača.

CEMI je na osnovu 82 posto obrađenih rezultata javio kako je DPS Odlučno za Crnu Goru – Milo Đukanović – osvojio 34,9%, odnosno 29 mandata, opozicijska Koalicija za budućnost Crne Gore – 32,7 posto, odnosno 28 mandata.

Ovo su preostali rezultati:

Aleksa Bečić – Miodrag Lekić – “Mir je naša nacija“ – 12,6 posto, (10 mandata), dr. Dritan Abazović – “Crno na bijelo” -dr. Srđan Pavićević – 5,60 posto (4 mandata), “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović” – 4,20 posto (3 mandata), SD- 4,20 posto (3 mandata).



Koalicija okupljena oko Alekse Bečića ima 12,4 posto, a koalicija okupljena oko Ure 5,5 posto. Bošnjačka stranka ima 4,2 posto, Socijaldemokrati 4,2 posto, SDP – Jaka Crna Gora tri posto, Albanska lista 1,4 posto, Albanska koalicija Jednoglasno 1,1 posto, a HGO 0,21 posto.

Lider koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ Zdravko Krivokapić obratio se javnosti odmah nakon konferencije Centra za monitoring i istraživanje, prenosi RTS.

‘Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo. Bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao. Molim vas da ostanete kućama i da sa prijateljima i porodicom proslavite pobjedu koja je izvjesna’, poručio je Krivokapić.

Iz DPS-a kažu da je ta stranka na osnovu 60 posto obrađenog uzorka osvojila 37,8 posto, ‘što im daje mogućnost da s partnerima formiraju vlast’. Dodaju da nije neobično da opozicija proglašava pobjedu i da su sigurni da će DPS ‘voditi zemlju u nove pobjede’.

Više od 540.026 stanovnika Crne Gore s pravom glasa bilo je pozvano odabrati svoje kandidate između šest koalicija i pet političkih stranaka.

Crnogorci su u nedjelju glasali na 11. po redu parlamentarnim izborima od uvođenja višestranačkog sustava, odnosno petima nakon obnove njezine neovisnosti, a održani su u jeku drugog vala epidemije koronavirusa u toj zemlji.

Istodobno su održani i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Komentari