Prvi rezultati ankete po bolnicama ukazuju na problem: Tek polovica liječnika želi se cijepiti protiv koronavirusa

Ilustracija Foto: Profimedia

Podaci anketiranja zaposlenih o cijepljenju koje od prošlog tjedna traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti, piše u utorak Jutarnji list.

Primjerice, u KBC-u Zagreb manje od pola liječnika izjasnilo za cijepljenje, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cijepljenje. Na KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je liječnika sklono cijepljenju. U KBC-u Sestre milosrdnica je takva da bi se cijepila polovica zaposlenika.

No u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo drže da će se te brojke kad cjepivo stigne ipak povećati, premda optimizam ne ulijeva svakogodišnje cijepljenje protiv gripe za koje je odziv zdravstvenih djelatnika relativno mali.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno rezultati su “šaroliki”. Tako je odaziv na cijepljenje korisnika domova za starije najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 posto, a zaposlenika 29 posto. U Šibensko-kninskoj županiji cijepilo bi se samo 13 posto zaposlenika a u Istarskoj njih 25 posto. Najviše zaposlenika domova cijepilo bi se u Međimurskoj županiji, i to 68 posto, piše dnevnik.



Čini se da je raspoloženje zdravstvenih djelatnika prema cijepljenju u Hrvatskoj slično onom u drugim zemljama. Naime u Velikoj Britaniji je u tijeku cijepljenje Pfizerovim i BioNTechovim cjepivom, a slične ankete pokazale su da bi se cijepilo 4 do 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je sve više rasprava na svjetskoj razini bi li ipak trebalo biti obvezno cijepljenje onih koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima, piše u utorak Jutarnji list.

Komentari