Prvi hladni val u Hrvatskoj, DHMZ je izdao upozorenja za hladnoću

Pred nama je prvi pravi hladni val ove zime, Državni hidrometeorološki zavod najavljuje umjerenu vjerojatnost za utjecaj hladnoće na zdravlje, a u gorskim predjelima, na području Karlovačke županije, Korduna i Banovine te na jugu zemlje i veliku.

Danas na očekuju niske temperature, -10 u gorju, u većini unutrašnjosti temperatura će se kretati između -7 i -2, na obali i otocima od -1 na sjevernom dijelu do 5 na jugu.

U unutrašnjosti je mjestimice moguć snijeg, osobito u prvom dijelu dana kad je u središnjim kopnenim predjelima moguća i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognozira za danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U drugom dijelu dana oborina će biti uglavnom u Dalmaciji, mjestimice malo kiše, ponegdje i snijeg, a na sjeveru zemlje postupno smanjenje naoblake i česta sunčana razdoblja.



Na kopnu vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu istočnjak i jugoistočnjak sredinom dana će okrenuti na buru i jačati na jaku s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura od 0 do 5 te između 6 i 10 stupnjeva Celzijevih na moru.

Vrhunac hladnog vala u ponedjeljak, temperature do -18 stupnjeva

Već od petka temperatura će se zadržavati cijeloga dana ispod nule u Gorskom kotaru i većem dijelu Like, a u subotu se cjelodnevni minusi očekuju i ponegdje u Slavoniji. Noću i ujutro u nizinama od -12 do -5, u gorju i do -18 stupnjeva. Minusi će biti najmanji u Podravini i Međimurju, no i tamo će biti podjednako hladno jer će osjećaj hladnoće pojačavati povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar.

Najhladniji dan u ovom ledenom nizu bit će ponedjeljak kada će se temperatura u gorju spustiti i do -18, oko Karlovca, na Kordunu i u dijelu Banovine i do -15, a na potresom pogođenom području do oko -11 °C.

I na obali vrlo hladno, na jugu čak iznimno hladno, i to prije svega zbog bure i tramontane koja će vrhunac imati u subotu rano ujutro. Na područjima izloženim buri kao što su primjerice Senj, Šibenik, Split i Dubrovnik, temperatura će se zadržavati u plusu, uglavnom između 0 i 3 stupnja, ali će uz udare bure od oko 70 do 80 kilometara na sat osjet hladnoće biti kao da je -5 do -8 °C.

Od utorka sve manje hladno.

Komentari