PRVE REAKCIJE NA IZLAZAK PENAVE IZ HDZ-A ‘Nikad ovakvog udara za stranku’ ; ‘Licemjer, i to ne osobito bistar’

Vlado Kos/ CROPIX

Gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora (GO) Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vukovar Ivan Penava napustio je HDZ zajedno sa svim predsjednicima temeljnih organizacija i vijećnicima.

Vukovarski gradonačelnik istaknuo je da je mnogo razloga zašto napuštaju stranku, ali tri su glavna.

“Prvi razlog je neprocesuiranje ratnih zločina. Za jedan razoran grad nitko u ovoj državi nije odgovarao. Drugi je gospodarski razlog. Vukovar se koristi u marketniške svrhe”, objašnjava Penava. Treće i ključno – popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar”, naveo je.

Također je poručio da će osnovati neovisnu stranku te da će se vrlo vjerojatno na izbornoj listi naći s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Raspad vukovarskog HDZ-a izazvalo je brojne reakcije.



“Nikad ovakovog udara za stranku. I predsjednik GO i svi predsjednici temeljnih ogranaka i svi vijećnici i gradonačelnik, napustili HDZ u Vukovaru”, poručila je bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Ivan Penava je danas, pokušavajući pokopati Plenkovića i HDZ, pokopao sebe tako što je potvrdio da je sudjelovao – dok se mogao okoristiti time – u etnomafijaškom, nacionalističkom parazitiranju na tragediji Vukovara. Licemjer, i to ne osobito bistar”, smatra saborski zastupnik Bojan Glavašević, Vukovarac, i sin poginulog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića.

“Koje sanjkanje, a nigdje snijega?! Penava nasanjkao HDZ u dogovoru sa Škorom uoči izbora. Očito Penava merači ministarsku fotelju u potencijalnoj koalciji HDZ-Škoro. Odlazi da bi se vratio”, smatra Mirando Mrsić, predsjednik stranke Demokrati.

Davor Gjenero: Penava prelazi Miroslavu Škori i ‘Domovinskom pokretu’ kako bi spasio sebe i svoj tim

Komentari