PROPALO IM PUTOVANJE, A ONDA SU DOBILI I ŠAMAR OD AGENCIJE ‘Ovo je najgora ponuda od svih!’

Nakon što smo nedavno pisali o studentima koji su se prijavili na ovogodišnju kulturnu razmjenu (Erasmus) i problemima  s kojima se susreću, javio nam se još jedan student koji je želio podijeliti svoju priču.

Naime, brojni studenti željeli su ove godine otići u SAD i tamo provesti dio vremena radeći, a dio putujući, ali pandemija koronavirusa stopirala je njihove planove. Mnogi su odustali od ovogodišnjeg Erasmusa prvenstveno zbog zdravstvenog rizika, a sigurno ni aktualni prosvjedi protiv rasizma koji su u pojedinim dijelovima države nasilni ne ulijevaju povjerenje studentima.

No, prilikom otkazivanja programa, studenti su i tu naišli na poteškoće. Kako agencije nemaju u ugovoru stavku koronavirusa kao razlog za otkazivanje, svaka je nudila različite uvjete.

Unatoč okolnostima, razumijevanje izostalo

Čini se da je najmanje razumijevanja u cijeloj situaciji imala agencija “Work and Travel Group”, a ista djeluje u Hrvatskoj, Srbiji te još nekoliko država.



“Oni su jedni od onih koje se najduže čekalo kako bi objavili uvjete studentima s obzirom na situaciju, a kako su uvjeti stigli tek nedavno i vremena je sve manje, studenti jednostavno ne znaju što odlučiti. Ugovor je takav da je mene osobno bilo sramota čitati da jedna agencija može bez stida i srama uzimati samo tako novce od studenata”, razočarano nam je ispričao jedan od studenata koji želi ostati anoniman kako se situacija s agencijom ne bi još više zakomplicirala.

Evo kakve točno uvjete ova agencija nudi:
  1. Studenti koji žele nastaviti program ove godine ili ga prebaciti na sljedeću godinu ne plaćaju nikakve penale, sve se odvija kao i prethodnih godina.

“Studenti ako žele odložiti svoje sudjelovanje na programu ove godine, mogu prenijeti sva uplaćena sredstva za sljedeću godinu bez ikakvih troškova.

Ako studenti uopće ne žele sudjelovati ni ove ni sljedeće godine zadržava se dio u iznosu od 250 dolara koji je propisan ugovorom i pravilima programa koji su studenti potpisali pri prijavi na program, a on se zadržava na ime nužnih i korisnih troškova koje je agencija imala na osnovu klijenta, jer proces i pripreme za ovaj program traju od 5 -11 mjeseci”, rekli su nam iz ove agencije.

2. Što je sa studentima koji odustaju od programa?

“Vrši se refundacija dijela troškova i studentu se zadržava samo dio od 250 dolara po ugovoru o programu na ime nužnih i korisnih troškova koje je agencija imala za studenta ove godine , što iznosi 15 posto od cjelokupne cijene programa, jer cijena programa je oko 1600 dolara.

Izdaje se i kupon u iznosu od 200-450 dolara ovisno u kojoj fazi procesa je bio student, a ostatak cijelog iznosa novca se refundira.

Kupon se može prenijeti na bilo koga i vrijedi dvije godine, a može se i unovčiti poslije određenog vremena, a izdaje se na veći iznos od iznosa na koji je zadržan.

Trenutno radimo na mogućnostima da se kuponi mogu još lakše i brže unovčiti za što ćemo studente obavijestiti u toku tjedna. Izdavanje kupona bio je jedini način i rješenje zbog nastale situacije, kako bi studenti na kraju dobili svoj novac, a neki otišli na program”, kažu iz agencije “Work and Travel Group”.

Studenti nezadovoljni ponudom

Situacija s kuponom izazvala je negodovanje kod studenata.

“U slučaju otkazivanja u bilo kakvom smislu (bilo da je poslodavac otkazao, bilo da smo mi odbili drugu ponudu, ili pak da smo jednostavno odlučili ne ići na program zbog bilo kojih razloga) agencija zadržava penale također u vrijednosti 250$, zatim 450$ zadržavaju u obliku kupona koji bi ispostavili studentima, a koji je moguće iskoristiti u njihovoj agenciji do 2023. godine. Naravno, taj kupon može se prenositi na drugu osobu, ali jedna osoba smije iskoristiti samo jedan kupon po prijavi. Ali kako unovčiti taj kupon, hoćemo tu izgubiti još 100-200$ kako bi uspjeli prodati nekome kupon po manjoj cijeni samo da vratimo svoj novac? Vjerovatno će tako biti. I na kraju, ostatak novca ide isplata na račun do 01.12.2020.”, priča nam naš sugovornik.

Više informacija o samom kuponu nismo mogli dobiti niti od agencije. Štoviše, na naša pitanja nisu konkretno odgovarali nego su nam samo objasnili uvjeti otkazivanja.

“Mislim da je ovo nakon svih penala i svih ugovora od svih agencija, kao šlag na tortu, najgora ponuda od svih”, dodao je student koji ove godine neće ići u SAD na Work and Travel.

I studenti u Srbiji su također nezadovoljni ovakvom ponudom te smatraju da je izdavanje kupona u ovom slučaju protivno ugovoru.

screenshot / Facebook

Je li ova ponuda korektna prema studentima u ovim izvanrednim, nepredviđenim okolnostima, iz agencije nisu htjeli komentirati.

“Informacije koje su nam potrebne nemamo ni blizu da bi mogli odlučiti što dalje, kada će se ambasada otvoriti, kada će se vize početi ponovno izdavati, hoće li biti letova uopće za Ameriku do datuma kada bi trebali krenuti na program, što kada dođemo tamo, hoće li biti potrebno biti u karanteni dva tjedna, o čijem trošku će biti ta karantena, tko će snositi troškove života za vrijeme karantene, osnovnih potreba za namirnicama i potrepštinama, tko će osigurati studentima dobavu svega potrebnoga kako bi preživjeli dva tjedna u četiri zida bez da smiju izaći. Najveće pitanje kako će biti moguće održati karantenu ukoliko je bude potrebno održavati, kada su većina studentskih smještaja ili moteli u kojima su pretežno četiri studenta u jednoj sobi ili u kućama koje su namijenjene za zajedničku upotrebu svih ukućana, sa sobama po dva do tri, a možda i četiri studenta po sobi”, pita se naš sugovornik.

Kupon se u originalnom ugovoru ne spominje

No, u ugovoru ima još jedan sporni element. Naime, u novom prijedlogu agencije nigdje se ne spominje što se događa u slučaju odbijanja za vizu.

“Prvotno je u ugovoru vrijedilo da ukoliko se ne uspije dobiti viza, nema penala za studente, nego ide povrat novca u cijelosti, bez penala od strane agencije. Ali što se događa sada u ovom slučaju ako student recimo odluči nastaviti s programom i na kraju bude odbijen na razgovoru za vizu, hoće li nam i onda zadržati isti iznos sa također kuponom koji se spominje za svaki drugi slučaj otkazivanja programa? Pogotovo je upitno što ukoliko se ambasada uopće ne otvori i ne budemo u mogućnosti izaći na razgovor za vizu, vodimo li se kao da smo odbijeni za vizu ili se vodimo kao da smo odustali od programa?”, pitanja su koja muče našeg sugovornika, a na koje agencija nije dala odgovor.

Agenciju smo pitali i zašto se zadržava iznos od 250 doalra, zašto je vrijednost kupona do 450 dolara, čime opravdavaju te troškove, no ni na to pitanje nam nisu željeli odgovoriti. Čini se da je studentima jedino preostalo pravdu tražiti sudskim putem.

Komentari