Pronađen 10 puta zarazniji soj korone, čekaju nas nove epidemije ako nešto ne promijenimo

profimedia

Rizik se neće smanjiti nastavi li se s globalizacijom i u budućnosti, upozorila je britanska znanstvenica Sarah Gilbert.

Raste rizik od epidemija zaraznih bolesti koje se šire sa životinja na ljude, upozorila je znanstvenica Sarah Gilbert koja predvodi istraživanje cjepiva protiv COVID-19 na britanskom sveučilištu Oxford.

Zbog ljudske aktivnosti i globalizacije, odnosno načina na koji se stvari odvijaju u svijetu, izgledno je, upozorila je, da će zoonotske infekcije izazvati nove epidemije u budućnosti. ”Veća gustoća stanovništva, više putovanja, krčenje šuma – sve ove stvari mogle bi izazvati nove epidemije, a onda će se nešto proširite i dalje”, kazala je Gilbert za The Independent.

Većina znanstvenika vjeruje da je novi koronavirus na čovjeka prešao sa šišmiša, vjerojatno putem tržnice u Wuhanu. I drugi smrtonosni virusi poput ebole, SARS-a, virusa zapadnog Nila, također su sa životinja prešli na čovjeka.



Upozorenje stiže u trenutku kad su se pojavile informacije o mutiranom soju novog koronavirusa koji je navodno pronađen u Indoneziji, Singapuru i Maleziji, a za kojeg se vjeruje da je 10 puta zarazniji od originalnog soja SARS-CoV-2.

Cjepivo koje razvija sveučilište Oxford čeka rezultate treće faze testiranja, a ako se dokaže njegova učinkovitost znanstvenici s Oxforda se nadaju da bi moglo biti široko dostupno do kraja tekuće godine, prenosi RTL.

Komentari