PROJEKT SLAVONIJA SPAŠAVA HDZ-OVCE? Obitelj Lucić, ministrov otac i županov sin dobili milijune bespovratnih novaca

Twitter

Hrvatska Vlada često se hvali Projektom Slavonija, Baranja i Srijem i do sada je, od travnja 2017., kada je u Osijeku održan prvi sastanak Savjeta tog projekta, održala deset sjednica tog tijela. Hvale se kako je kroz operativne programe Konkurentnost i kohezija, Učinkoviti ljudski potencijali, operativni program za pomorstvo i ribarstvo te kroz Program ruralnog razvoja, do sada ugovoreno 88,16 posto sredstava, odnosno 16,5 milijardi kuna.

No, kako to izgleda u praksi, kome se novac dijeli i u kojim iznosima, Telegram je analizirao na primjeru jedne od pet slavonskih županija, Požeško-slavonske.

Tvrtka Tofrado trgovina iz Pleternice u vlasništvu Tomislava Lucića, čija je pretežita djelatnost, kako stoji u Sudskom registru, trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, dobila je velik novac: ukupno 14.825.000 bespovratnih kuna.

Polovinu tog iznosa, 7.412.500 kuna, tvrtka sina Franje Lucića, sad već bivšeg, dugogodišnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i ranije gradonačelnika Pleternice, dobila je za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a jednako toliko novca i za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš. Tvrtka koja se ranije nije bavila nikakvom poljoprivrednom proizvodnjom, već isključivo trgovinom, bespovratno je dobila gotovo 15 milijuna kuna.



I drugi Lucićev sin, Domagoj Lucić, očešao se o Projekt Slavonija: bespovratno je dobio 372.000 kuna i to, kako piše, iz programa ruralnog razvoja kao potpora mladim poljoprivrednicima.

Još jedan član šire obitelji Lucić, Ivan Mogušar iz Pleternice, čiji je brat Tomislav Mogušar suprug Lucićeve kćeri, dobio je također 372.000 kuna, isto kao i Lucićev sin Domagoj, za potporu mladim poljoprivrednicima.

Tko je još dobio novce?

Branko Pilaš iz Pleternice također je dobio bespovratnih 372.000 kuna i to kao Potporu ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti. Otac Branka Pilaša brat je supruge Franje Lucića, Ankice Lucić, rođene Pilaš. Branko Pilaš dobio je bespovratno i 332.049,20 kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Samo obitelj Lucić, dakle, iz Projekta Slavonija dobila je bespovratnih više od 16 milijuna kuna.

I ministrova obitelj je dobila novce

Otac ministra Josipa Aladrovića, bivši požeško-slavonski župan, gradonačelnik Pleternice, a danas predsjednik Gradskog vijeća Pleternice, Marijan Aladrović (HDZ), dobio je 372.000 kuna, bespovratno.

Aladrović je inače vlasnik velike plantaže jabuka, za što dobiva i državne poticaje, a spomenuti iznos od 372.000 kuna dobio je za ulaganje u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti. Samo u 2016. Marijan Aladrović dobio je državnih poticaja u iznosu od 110.700,62 kune.

I šira obitelj Aladrović, valjda po uzoru na Franju Lucića, također je povukla novce iz Projekta Slavonija. Tako je Mato Matijević, šogor Marijana Aladrovića (oženio je Aladrovićevu sestru) dobio bespovratnih 111.187.50 kuna.

Matijević, koji je po struci veterinara i radi kao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Požegi (na tu je dužnost došao dok je Marijan Aladrović bio župan), spomenuti je bespovratni iznos dobio kao potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Matijević je inače poznat po tome što je Veterinarska stanica u Pleternici, dok je bio na njenom čelu, završila u stečaju.

I županov sin…

Ni Danijel Tomašević, sin nasilnog požeškog župana Alojza Tomaševića nije ostao uskraćen što se Projekta Slavonija tiče.

Kao potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Tomaševićev sin, koji inače radi kao vozač Hitne pomoći, a usput se bavi i proizvodnjom pekmeza, dobio je bespovratnih 111.187,50 kuna.

Direktorica poduzetničkog centra u Pleternici, Marija Šarić, koja je na tu funkciju došla zahvaljujući nekoć utjecajnom saborskom zastupniku i predsjedniku Županijskog odbora HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji, Franji Luciću, dobila je bespovratnih 111.187.50 kuna, kao potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Inače, i ona je širi član klana Lucić, sestra je ranije spomenutog Branka Pilaša, bliskog rođaka Lucićeve supruge Ankice, piše Telegram.

Komentari