Prkačin: I ustaški pokret i pokret Draže Mihailovića imaju pravo u današnjoj Hrvatskoj na pošteno suđenje

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin rekao je za proslavu 25. obljetnice Oluje da je “na silu napisana promašena zadaća i tema”. Za Borisa Miloševića iz SDSS-a kao potpredsjednika u Vladi rekao je da mu je “potpuno prihvatljiv”. Samo koju minutu ranije rekao je nešto šokantno:

“Za svako pomirenje jesam, ali da sam ja prijatelj s Miloševićem, rekao bih mu: ‘Idemo u Knin proslaviti trenutak kad smo mi vas zgazili i razbili.'”

Voditeljica mu je na to uzvratila da na jedan takav način govori o čovjeku koji je odrastao u Šibeniku, na teritoriju cijelo vrijeme pod kontrolom vlasti Republike Hrvatske, da je riječ o sinu jednog od branitelja iz Domovinskog rata.

“E, ali on u Knin ne dolazi kao sin vojnika HV-a nego kao predstavnik Srba”, uzvratio je Prkačin.



“Ja sam već rekao da je meni potpuno prihvatljiv Milošević kao član Vlade, prihvatljiviji nego Nina Obuljen”, dodao je.

Iz druge perspektive Prkačin je, međutim, iznio i nešto drugačiji pogled na pomirenje:

“Pričati o pomirenju je promašaj, jer mi slavimo jednu briljantnu vojnu pobjedu nad jednom balkanskom nemani, koja je zlo činila i bosanskim muislimanima, crnogorskom narodu, albanskim kosovarima. Ja nisam za euforiju, ali da smo jučer bili euforično sretni, ne bih bio protiv. Dakle, na današnji dan mi smo obračunali s najvećim, najtežim neprijateljem, a to je srpski nacionalizam.”

Prkačin je rekao da se na dan 5. kolovoza “nemamo što miriti”:

“Jer to pomirenje pokvari jednu briljantnu pobjedu.”

Prkačin je rekao i to “neka se radi mir između Bošnjaka i Srba u BiH ili između Hrvata i Bošnjaka”. Ono što je njega s proslave Oluje 2020. u Kninu najviše iritiralo, zapravo je bilo to što su izvan službenog dijela ostavljeni pripadnici HOS-a. Prkačina nije pokolebala niti primjedba voditeljice o izvikivanju očito ustaškog pokliča među tim ljudima, koje je Prkačin opisao kao “ostavljene iza žice”.

“Nije to bila provokacija, to je bilo iz bijesa i prkosa. Nisu ti ljudi to u amblem stavili slučajno. Nije slučajno da su amblem i HOS jedina vojska u Republici Hrvatskoj nastali na temelju ustaške vojske”, kazao je.

Već u sljedećoj rečenici Prkačin je, međutim, ocijenio:

“Veličanje ustaške vojske bilo bi sada štetno i suludo. I ustaški pokret i pokret Draže Mihailovića imaju pravo u današnjoj Hrvatskoj na pošteno suđenje.”

Na argument o zaključcima Vijeća za suočavanje s prošlošću Prkačin je reagirao temperamentno:

 “Ma to su slijepci! Kompromiseri! Neznalice! Nije mene bilo u tom vijeću!”

Na kraju je nekoga iz vlasti i pohvalio, predsjednika Republike.

“Zoran ide od brljanja do briljiranja. Meni se često puta njegovi potezi sviđaju, neki mi se i ne sviđaju. To je bio državnički potez”, rekao je za njegovo odlikovanje postrojbi HVO-a, odnosno generala Zlatana Mije Jelića, inače pravomoćno optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima, “i njegov govor je bio državnički govor”, rekao je Prkačin.

Za ostaje je rekao: “Gotovina je trebao govoriti iz glave. Plenković ima puno više retoričke sposobnosti nego što je jučer pokazao.”

Komentari