Priveden vlasnik ilegalnog Doma za starije i nemoćne. Policija otkrila za što ga terete

photo/Nikola Wolf, Karlo Eisenbeisser/Podravski.hr.

Koprivničko-križevačka policija prijavila je i pritvorila Ladislava Sabu (55) vlasnika ilegalnog doma za smještaj starijih osoba Keris iz Legrada u kojem su dvije štićenice, zbog nepridržavanja epidemioloških mjera, preminule od covida-19.

Policija sumnja da je vlasnik doma pružao uslugu smještaja i skrbi za nekoliko desetaka starih i teško bolesnih osoba, iako za to nije imao pravne temelje. Osim toga od ožujka prošle godine nije primjenjivao važeće upute Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije civod-19 čime je doveo do širenja zarazne bolesti među korisnicima i zaposlenicima, a dvije korisnice doma su i preminule.

Sabo je, sumnja policija, epidemiolozima nakon što su došli u objekt kako bi uzeli briseve i proveli testiranje na covid-19, zatajio broj i identitet osoba o kojima je skrbio pa su brisevi uzeti tek sljedećeg dana nakon provedenog izvanrednog inspekcijskog nadzora Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, čime je prouzročio neposrednu opasnost od širenja zarazne bolesti.

Zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenih djela protiv zdravlja ljudi te širenja i prenošenja zarazne bolesti, protiv Ladislava Sabe je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu i predan je pritvorskom nadzorniku, kažu u policiji.



Komentari