Pripadnici legendarne 7. gardijske brigade u Kninu imaju posebnu čast 25 godina nakon okupacije

Petog kolovoza 1995. na kninskoj tvrđavi, nakon 4 godina okupacije, skinuta je srpska zastava, a umjesto nje zavijorila se hrvatska. To je bio posljednji udarac neprijatelju koji je značio veliku pobjedu.

Fotografije nastale prije dvadeset i pet godina i danas izazivaju ponos i divljenje. Tog petog kolovoza, kada je oslobođen Knin, Edvard, Jasmin i Mario, pripadnici legendarne 7. gardijske brigade PUMA s tvrđave su skinuli srpsku zastavu.

”Bil je dogovor među brigadama i generalom Koradeom i Krstičevićem koja brigada prva uđe, njena zastava ide na stijeg, a druga će se na zidine stavit. Tak da smo bili non stop u rivalstvu tko će prije, tko će bolje, tko će više”, rekao je Edvard Baltić, bivši pripadnik 7. gardijske brigade PUMA.Nije im bilo lako, ni sigurno. Jasmin, koji je imao nepunih 19 godina, prvi se popeo na jarbol.

”Nitko nije znao u tom trenutku da smo mi na vrhu tvrđave. ..zamislite nas..čovjek se vijori kao i zastava ne zna nitko tko je tu je bilo više postrojbi nije samo 7. gardijska brigada ulazila u Knin, 4. gardijska brigada, tu su bile domovinske pukovnije koje su dolazile s više strana. Bila je velika opasnost od neprijateljskog snajpera. Bilo je tih sporadičnih džepova”, izjavio je Jasmin Hadžić, bivši pripadnik 7. gardijske brigade PUMA.

”Bija je problem taj šta je taj lanac bija zaključan lokotom, katancom tako da to na 5 metara to nije bilo baš lako ni otkinuti to je bio problem”, kazao je Mario Bilać, bivši pripadnik 7. gardijske brigade PUMA.

Komentari