Prije tri godine preminuo je general Petar Stipetić, odana mu je počast u rodnom Ogulinu

General Petar Stipetic Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Prije tri godine umro je Petar Stipetić, jedan od najcjenjenijih hrvatskih generala i heroj Domovinskog rata.

Bio je velik i častan vojnik i zapovjednik, vrhovni vojni profesionalac. Jedan od najpamtljivijih trenutaka iz Domovinskog rata je onaj kad mu se predao pukovnik vojske Krajine Čedo Bulat na Baniji kod Topuskog 8. kolovoza 1995.

Počast u rodnom mu Ogulinu, na trgu koji nosi njegovo ime, Petru Stipetiću je odao predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“General Petar Stipetić je napravio jako puno za Hrvatsku, on je čovjek o kojem mogu reći samo jedno, a to je da su danas mnogi generali poslije bitke. On je bio general kada je trebalo. Za vrijeme bitke. I zato mu svi u Hrvatskoj duguju veliko priznanje koje mu danas ovdje u Ogulinu odajemo”, rekao je Grbin.



Dirljivom posvetom danas ga se sjetio i Bojan Glavašević koji je uz legendarnu fotografiju, na kojoj se Stipetiću predaje Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, napisao poduži status.

“Na slici je ovjekovječena predaja 21. kordunskog korpusa Armije tzv. Republike Srpske Krajine, koju je Stipetić izborio poštivajući sva pravila ratovanja i upotrebljavajući briljantnu vojnu taktiku”, napisao je Glavašević.

“Nakon predaje, general Stipetić je svim oficirima poražene vojske dozvolio da zadrže svoje osobno oružje, i pozivao sve srpske civile u bijegu da ostanu na oslobođenom području uvjeravajući ih da će biti sigurni i da ih nitko neće maltretirati. O tome koliko je Stipetić bio častan čovjek možda najbolje svjedoče riječi kojima ga je zapovjednik poražene vojske pozdravio prije nego što je na haubi njegovog auta potpisao kapitulaciju i predaju oko 5000 vojnika, salutirajući mu: ‘Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi.”

“Počivao u miru generale. Naše ću razgovore uvijek pamtiti”, stoji u Glavaševićevoj objavi.

 

Komentari