U ponoć se ukida karantena na Udbini; Preminuo još jedan štićenik splitskog doma

Ilustracija Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

U 14 sati Nacionalni stožer civile zaštite izaći će s najnovijim podacima o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Županijski stožeri ranije krenu s objavljivanjem broja i stanja oboljelih od koronavirusa.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Karantena na Udbini se ukida u ponoć, ali uvjetno, uz propusnice, te će ova odluka ostati na snazi samo ako se ne pogorša epidemiološka situacija, odlučio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije.

„Nakon što je pomno analizirana situacija u posljednjih 14 dana, Stožer je zaključio da su se stekli povoljni epidemiološki uvjeti za ukidanje karantene za područje naselja Udbina, ali će se i dalje vrlo pomno pratiti situaciju na Udbini i ako se ona pogorša, moguće je ponovno donošenje određenih epidemioloških mjera“, priopćeno je medijima.



Izlazak iz Udbine za tamošnje će stanovništvo biti moguć samo uz e-Propusnice, te županijski Stožer od Stožera civilne zaštite Općine Udbina zahtijeva „da vrlo pomno analizira izdavanje propusnica, da bi se održala povoljna epidemiološka situacija“.

Županijski se Stožer ujedno zahvalio stanovnicima Udbine na razumijevanju i odgovornom ponašanju i ocijenio da se do tog uspjeha došlo zajednički, te uz striktno pridržavanje Udbinjana propisanih epidemioloških mjera.

Što se županije u cjelini tiče, ovo je osmi dan za redom da nema novooboljelih osoba. Ukupno su od Covida-19 oboljele 22 osobe, a tri su izliječene.

Na Udbini je i dalje 14 oboljelih, u Korenici petero, a tri su osobe proglašene zdravima, jedna ranije u Senju i sada dvije u Novalji.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije izvijestio je u nedjelju da u protekla 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do nedjelje, u 11 sati evidentirano je 127 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom”, navodi se u priopćenju županijskog stožera.

Ističe se da čak pet dana nije bilo novooboljelih.

Na području te županije, ukupno je izliječeno 45 osoba, a tri su osobe umrle.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa, među kojima su tri osobe iz samoizolacije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ), od ukupno 127 obrađenih testova s područja županije pet je novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom i to dvije osobe iz Otoka, te po jedna iz Splita, Sinja i Hrvaca, a nitko od novooboljelih nije korisnik domova za starije i nemoćne osobe.

“Među novooboljelim osobama jedna je osoba zdravstveni djelatnik, a riječ je o medicinskoj sestri iz privatnog doma za starije i nemoćne koja se nalazi u samoizolaciji i duže vremena nije u kontaktu ni s korisnicima ni s djelatnicima”, istaknuli su iz Stožera.

Među novooboljelim osobama tri su osobe iz samoizolacije, 118 ih je hospitalizirano, devet ih se nalazi na respiratoru i to sedam iz Splitsko-dalmatinske županije i dvoje Šibensko-kninske županije. Uz to se 93 zdravstvena djelatnika nalaze u samoizolaciji, dok je sedam osoba u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

“Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 467 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 150 osoba izliječeno”, navodi se na kraju priopćenja.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije naknadno je izvijestio da je u KBC-u Split u nedjelju ujutro preminuo 69-godišnji muškarac koji je bio korisnik Doma za starije i nemoćne Split u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti bio je pozitivan na koronavirus.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U Osječko-baranjskoj županiji drugi dan za za redom nema novooboljelih od novog koronavirusa, a broj izliječenih osoba trenutno je veći od broja pozitivnih na taj virus, izvijestili su u nedjelju iz županijskog stožera Civilne zaštite.

Od do sada 115 oboljelih, sedam je osoba umrlo, a 60 je izliječeno te je trenutno u Županiji na koronavirus pozitivno 48 ljudi.
Tijekom protekla 24 sata testirano je 66 osoba i svi su testirani uzorci negativni, pa je broj oboljelih od koronavirusa u Županiji i dalje ostao na 115 osoba, priopćeno je iz Stožera.

I dalje nema novih smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, a u Respiracijskom centru osječkog KBC-a nema pacijenata, napominju u Stožeru.

Dodaju kako se u samoizolaciji nalazi 86 osoba, što je 71 osoba manje nego jučer, jedan novi je kontakt stavljen u izolaciju ali nema novih osoba koje su zbog dolaska iz inozemstva stavljene u izolaciju.

Građani su Policijskoj upravi prijavili jednu sumnju na kršenje samoizolacije na području Osijeka i ona se pokazala točnom. Policija je samoinicijativno obišla 12 osoba i sve su poštivale propisane mjere samoizolacije.

Propusnice su se pregledavale na sedam stalnih nadzornih punktova na granicama županije, a od 3.212 kontroliranih građana, sedam ih nije imalo valjanu propusnicu i njima je prolaz onemogućen, navode u županijskom Stožeru CZ.

Iako sutra počinje prvi val popuštanja mjera, u Stožeru upozoravaju kako “borbu s koronavirusom” i dalje treba shvaćati ozbiljno te da i dalje važno pridržavati se uputa epidemiologa i mjera Nacionalnog stožera.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već osmi dan nema novozaraženih koronavirusom pa je ukupni broj pozitivnih i dalje 110, a još je 11 osoba ozdravilo i sada ih je ukupno 38, priopćio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Od početka pandemije na analizu je iz Dubrovačko-neretvanske županije u Zagreb poslano je 1610 uzoraka. Negativni su rezultati preostala 44 uzorka poslana u petak te još 32 uzorka poslana u subotu.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 18 pacijenata pozitivnih na Covid-19, od kojih 11 na Odjelu za infektologiju i dva u Jedinici intenzivnog liječenja. Pet pozitivnih smješteno je u izdvojenom bolničkom objektu u dubrovačkom studentskom domu.

Pod mjerom samoizolacije je ukupno 363 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, a nije bilo novih kršenja ove mjere te ih je ukupno 22.

Iz županijskog stožera i dalje apeliraju na građane da se nastave pridržavati propisanih mjera, kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Nakon što u subotu nije bilo novooboljelih, u nedjelju je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije, izvijestili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 46, a ozdravilo je ukupno 30 osoba.

Posljednja novooboljela osoba je muškarac srednjih godina koji je bio bliski kontakt prethodno oboljele osobe i bio je u mjeri samoizolacije. Trenutno je dobrog općeg stanja i u Općoj je bolnici Varaždin, u kojoj je trenutno na liječenju 14 pacijenata, dok se dvije osobe s  područja županije liječe u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Iz Stožera su izvijestili i da su u protekla 24 sata testirane 33 osobe, što znači da su dosad ukupno uzeti brisevi 1183 osobe. Covid-19 pozitivna je svaka 26. osoba, odnosno 3,9 posto testiranih.

U mjeri samoizolacije trenutno je 1249 osoba, a prema podacima PU varaždinske, samo u protekla 24 sata zabilježena su nova četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 39 slučajeva kretanja bez potrebne e-Propusnice.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Nastavlja se pozitivan trend u borbi protiv koronavirusa u Istri, jer već deveti dan zaredom nema novooboljelih, od 41 uzorka brisa svi su negativni, a u bolnici su još samo dvije osobe pozitivne na Covid-19, izvijestili su u nedjelju ujutro iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

“Unutar zadnjih 24 sata u Istri je ispitan 41 uzorak brisa i svi su negativni na koronavirus. Dakle, nema novooboljelih, a u međvremenuje je izliječen još je jedan pacijent, što čini ukupno 81 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji” – naveo je načelnik županijskog Stožera DIno Kozlevac.

Na ispitivanju je sedam uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su uzeti na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice.

Ukupno je do sada izliječena 81 osoba, a u bolnici su trenutno su hospitalizirane samo dvije osobe koje su još pozitivne na Covid-19.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

U posljednjih 11 danas na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije zabilježena ni jedna nova osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirano je šest osoba i svi nalazi su negativni, priopćili su u nedjelju iz Stožera uz obavijest da je od početka zaraze koronavirusom bilo potvrđeno deset oboljelih od kojih je u međuvremenu šest ozdravilo. Smanjuje se i broj osoba koje su u samoizolaciji pa ih je tako sada 362.

Iz Stožera ističu i kako je do sada izvršena kontrola u 21 domu za starije i nemoćne na području županije, te da do sada nije bilo proboja virusa u domove za starije i nemoćne, kao ni u zdravstvene ustanove. Nijedan zdravstveni djelatnik nije zaražen koronavirusom, napominju iz Stožera.

Kako sutra kreće prva faza popuštanja mjera, građani su pozvani da se pridržavaju protuepidemijskih mjera.

„Sa sutrašnjim danom kreće prva faza popuštanja mjera koja se tiče, između ostalog, rada svih trgovina, osim unutar trgovačkih centara te kreću s radom sve uslužne djelatnosti osim onih koje podrazumijevaju bliski kontakt s klijentima. Ponovno se uvode gradske i prigradske prijevozničke linije, a otvaraju se i kulturne ustanove. Molimo građane da se unatoč popuštanju mjera i dalje ponašaju odgovorno kako ne bi ugrozili ove dobre brojke vezane uz širenje pandemije koronavirusom”, poručili su iz Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Upravo dobra epidemiološka situacija, istaknuto je, dovela je do popuštanja mjera i zadržimo je svi zajedno takvom i očuvajmo svoje zdravlje i zdravlje šire zajednice.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Na području Krapinsko-zagorske županije još je jedna osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Pozitivan nalaz zaprimljen je jutros u 8 sati, a pristigla su i 53 negativna nalaza za briseve uzete u subotu, kao i četiri negativna rezultata za briseve koji su se čekali jooš od 24. travnja, javljaju iz Stožera.

Novoboljela osoba je s područja Općine Đurmanec.

Do sada je na području Krapinsko-zagorske županije ukupno uzet 1.421 uzorak, a još se čekaju rezultati za 37 briseva uzetih 25. travnja te za jedan koji je uzet dan ranije.

U razdoblju od 24. travnja do 22 sata, do sinoć do 22 sata, na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske nije evidentirano ni jedno kršenje mjera samoizolacije, a od subote u 7, do nedjelje u 7 sati zabilježeno je 13 kršenja Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Dvanaesti dan zaredom u Međimurju nema novoobljelih od koronavirusa, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite, uz napomenu da su trenutno na području Međimurske županije svega tri oboljele osobe.

U subotu je iz Županijske bolnice Čakovec otpuštena jedna osoba, a preostale tri oboljele osobe su dobrog općeg stanja. Do sada je ukupno obavljeno 369 testiranja.

Iz Stožera su izvijestili i da je u protekla dva dana u Međimurje stigla nova količina zaštitne opreme namijenjene domovima za starije i nemoćne osobe i drugim socijalnim ustanovama, a oprema će biti podijeljena početkom idućeg tjedna, uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja.

„Stanje u svim socijalnim ustanovama je zadovoljavajuće, no i dalje su na snazi maksimalne mjere s ciljem zaštite od Covida-19 i korisnika i djelatnika tih ustanova”, javljaju iz Stožera.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

U Šibensko-kninskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, oba vezana uz kninsku bolnicu, a ukupan broj zaraženih osoba od početka epidemije je 86, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Jedna osoba je s područja grada Drniša i obiteljski je kontakt s prethodno oboljelom osobom, a druga osoba s područja općine Biskupije, a riječ je o pacijentu kninske bolnice koji nije imao simptome ali je naknadno testiran.

Do danas se oporavilo 34 osobe, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je šest osoba od kojih je jedna osoba i dalje na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice su i dalje na respiratoru u KBC-u Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 134 osobe, od kojih je 105 kontakt s oboljelim od Covida-19, a u samoizolaciji je ukupno 134 osobe.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije imala dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Komentari