Preminula još jedna štićenica splitskog doma. U Zagrebu potvrđeno pet novozaraženih

Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

U 14 sati Nacionalni stožer civile zaštite izaći će s najnovijim podacima o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Županijski stožeri ranije krenu s objavljivanjem broja i stanja oboljelih od koronavirusa.

GRAD ZAGREB

Na području Grada Zagreba potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze, objavio je na konferenciji za medije pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić. Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” u protekla 24 sata testirana su 234 uzorka.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da karte za javni prijevoz neće poskupljivati, a gradske linije u promet će se puštati postupno.



SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminula je 92-godišnja žena koja je uz nekoliko kroničnih bolesti bila pozitivna i na koronavirus, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Preminula žena bila je korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Splitu u Vukovarskoj ulici.

Potvrđena su tri nova slučaja zaraze u Splitsko-dalmatinskoj županiji, među kojima je jedna korisnica doma za umirovljenike u Makarskoj, izvijestio je Stožer. Među novooboljelim osobama dvije su iz samoizolacije.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata šest je novozaraženih osoba, potvrdio je u petak načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin, ističući da se radi o osobama mlađe ili srednje životne dobi i bliskim kontaktima s pozitivnim osobama u posljednjih pet dana.

Ukupan broj oboljelih u Varaždinskoj županiji je 45, od kojih je ozdravilo njih 30. Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je 13 osoba, a dvije su u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Vugrin je na današnjoj konferenciji za novinare rekao i da je u posljednja 24 sata testirano 40 osoba, a u posljednja četiri dana gotovo 200. Ukupan broj testiranih u Varaždinskoj županiji veći je od 1100.

Najviše ga zabrinjava to što se “na terenu vidi veliko opuštanje ljudi” iako još vrijede brojne mjere i upute Nacionalnog stožera te lokalnih stožera.

Na konferenciji za novinare bio je i ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić, koji je rekao da bolnica i dalje radi u istom režimu, to jest da se obrađuju isključivo akutni i životno ugroženi pacijenti.

“Mi ćemo, naravno, prilagoditi svoj način rada sukladno smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Dakle, u trenutku kada odlukom Ministarstva bude određeno da se vraća u stari režim rada, mi ćemo svoje poslovanje prilagoditi tome. Nama je jasno da ovakvo stanje nije dugotrajno održivo”, rekao je.

“No, isto tako nam je jasno da je ulazak koronavirusa u bolnice, pogotovo u službe koje se bave liječenjem kroničnih bolesnika ili odjel palijativne skrbi, gdje se nalazi rizična populacija, iznimno opasan”, zaključio je Kudelić.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovaru je od covida 19 izliječena jedna osoba, pozitivne su još dvije osobe, a u samoizolaciji su 73 osobe, od kojih je 28 stranih državljana.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Vukovara Marijan Pavliček najavio je u petak na konferenciji za novinare kako se u skladu sa zaključcima Vlade od ponedjeljka u Vukovaru ponovno uvodi javni gradski prijevoz te otvara gradska knjižnica, muzeji i prodavaonice izvan trgovačkih centara.

Građani će još biti obaviješteni o pojedinostima i provedbi blažih mjera, rekao je Pavliček i pohvalio građane Vukovara što, kako je dodao, jako malo ili gotovo nikako ne krše mjere samoizolacije i zabranu javnog okupljanja.

“Moram pohvaliti moje sugrađane što se odgovorno ponašaju i unatoč ovako lijepom vremenu ostaju u svojim domovima”, poručio je Pavliček i dodao kako je upravo zbog samodiscipline građana u Vukovaru mali broj zaraženih osoba.

Po njegovim riječima, u COVID-19 vukovarskoj ambulanti na dan se testira desetak osoba među kojima prednjače djelatnici domova za starije i nemoćne, čime se pokušava spriječiti ulazak virusa u te ustanove. Pavliček je ujedno pozvao liječnike obiteljske medicine da djelatnicima domova za starije i nemoćne daju uputnice za testiranje na koronavirus.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Na konferenciji za novinare Stožera rečeno je da je testirano 127 osoba. “Pozitivan nalaz je 1. To je kontakt već oboljele osobe. Ukupno je 115 slučajeva. Imamo 11 izliječenih u zadnjih 24 sata”, rekli su.

Trgovački centri nisu dobili dozvole rad. Trgovine poput DM-a i Mullera imaju u asortimanu higijenske i prehrambene proizvode pa zato rade.

“Nemamo ovog trenutka odgovor na pitanje kako će se ići na mise, a kako u školu”, rekli su u Stožeru.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

“Na današnji dan nemamo novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19 napodručju Sisačko-moslavačke županije. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se četvero pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju”, izvijestio je sisački stožer.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Župan Darko Milinović je rekao za N1 da je u Ličko-senjskoj županiji opća situacija dobra, pa i u Udbini gdje je bio epicentar ali se broj oboljelih uspio zadržati na brojci od 14 osoba. “Ukoliko ne bude novih oboljelih u iduća dva tri dana, u nedjelju ćemo analizirati novo stanje i od idućeg tjedna donijeti mjere o ublažavanju karantene. Moguće je da ćemo je ukinuti, a ostaviti restriktivne propusnice“, otkrio je Milinović.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Deveti dan zaredom, na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema zaraženih osoba koronavirusom. Testirano je 17 osoba. Broj osoba u samoizolaciji na području županije svakog dana sve je manji, trenutno je u samoizolaciji 243 osobe. U posljednjih 24 sata zabilježena su 3 kršenja mjera samoizolacije, ukupno 44 do sada, javlja Bjelovar.info.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Ni Zadarska županija nema novooboljelih. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije je 84. Do danas je ozdravila 31 osoba. U Općoj bolnici u Zadru liječe se 3 osobe, a u biogradskoj bolnici 7 lakših pacijenata. Nitko od pacijenata nije na respiratoru.

ISTRA

U Istri je ispitano 56 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih. Izliječene su 2 osobe, što čini ukupno 72 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Trenutno je na ispitivanju 5 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koji su uzeti na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 24. dan bez novooboljelih osoba. U samoizolaciji se trenutno nalazi 211 osoba, a ukupno je testirano 273 osobe.

Komentari