PREMIJER ZADOVOLJAN! Više od 800 milijuna eura za projekte iz NPOO-a

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

“Očekujemo u sljedećim danima konkretnu odluku o uplaćivanju avansa u iznosu više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata koje smo kandidirali iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen.

Europska komisija u srpnju je dala zeleno svjetlo za NPOO vrijedan 6,3 milijarde eura koji bi mogao povećati BDP za 2,9 posto i stvoriti 21 tisuću novih radnih mjesta do 2026. godine.

“Taj program trebao bi omogućiti brži gospodarski oporavak i jasan smjer razvoja, tzv. dvostruke tranzicije i digitalne i zelene”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer i šefica EK razgovarali su još o pandemiji covida-19, obnovi od potresa, uvođenju eura u Hrvatskoj i ulasku Hrvatske u Schengen.



“Predsjednica Komisije je potvrdila da Europska komisija snažno stoji uz ambiciju Hrvatske da početkom 2023. uvede euro kao svoju valutu”, istaknuo je premijer.

Napomenuo je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen i očekuje ostvarenje tog cilja 2022. godine.

Plenković je istaknuo da “nas Komisija podržava, želimo dobiti konsenzus i drugih država članica, da taj drugi cilj dublje integracije unutar EU-a ostvarimo iduće godine”.

Uoči samita EU MED9, premijer se susreo i s domaćinom, grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Ukupna razmjena Grčke i Hrvatske je u porastu i sada iznosi oko 300 milijuna eura, a premijer ističe da ima još prostora za povećanje gospodarske suradnje.

“Drago nam je da je grčka tvrtka Avax jedna od onih koje grade pristupne ceste Pelješkom mostu. Na taj način se povećava povjerenje između gospodarskih subjekata”, rekao je Plenković.

Dodao je i da bi se sljedećih mjeseci trebali “obnoviti” razgovori o interesu grčke zrakoplovne kompanije Aegean za strateško partnerstvo s Croatia Airlinesom.

Komentari