Premijer Plenković: Očekujem da oni u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja

Dan uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, prije središnje proslave u Kninu, premijer Andrej Plenković položio je vijence na groblju Mirogoj, uz poruku da time odaju priznanje svima koji su najviše dali za slobodu Hrvatske.

Plenković je vijence zajedno s potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom i predstojnikom Ureda Vlade Zvonimirom Frkom Petešićem položio kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

“Još jednom smo odali priznanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svima onima koji su najviše dali za slobodu Hrvatske”, istaknuo je Plenković nakon polaganja.

Osobito se, dodao je, prisjećaju operacije koja je omogućila oslobađanje do tada okupiranih područja i na određeni način stvorila pretpostavke za kasniju reintegraciju hrvatskog Podunavlja i zaokruživanje teritorijalnog integriteta Hrvatske.


“Stoga mi je drago da ćemo sutra svi zajedno biti i u Kninu kako bismo obilježili važnu, 25. obljetnicu Oluje”, istaknuo je.

“Oluja je stvorila pretpostavke za mirnu reintegraciju Podunavlja i drago mi je što ćemo sutra svi biti u Kninu kako bi obilježili 25. godišnjicu.

Što se tiče dolaska Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje Oluje, ta je moja inicijativa bila logična. Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo signal u kojem potpredsjednik Vlade iz SDSS-a šalje novu poruku u odnosu između hrvatskog naroda i pripadnika manjina, između Srbije i Hrvatske, te o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće svoje samostalnosti. Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi su zastupnici naša stečevina i samo ovako možemo utemeljiti vrijednosti koje zastupamo”, kazao je Andrej Plenković.

Kada je u pitanju dolazak pripadnika HOS-a, kazao je kako su informirani da postoji takva inicijativa.

“Ipak očekujem da u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja ili majicama svojih postrojbi”, kazao je Plenković.

Na pitanje očekuje li probleme kazao je kako će tamo biti službe koje trebaju osigurati potencijalne probleme.

Kazao je kako su svi predstavnici manjina, pa i srpske, bili u parlamentarnoj većini i u prošlom mandatu, a sada je u ovom mandatu njihova participacija viša.

“Izgradili smo povjerenje i smatramo da ćemo na tom tragu raditi na ravnopravnosti svih građana i da im omogućimo živjeti u skladu sa standardima 21. stoljeća, a to znači i struju i vodu i ostale civilizacijske pretpostavke”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na odlazak ministra branitelja Tome Medveda u Grubore gdje će se pokloniti srpskim žrtvama nakon Oluje.

“Tomo Medved kao ministar branitelja odlazi u Grubore ne odlazi kao quid pro quo ili neka trgovina. To je važna politička civilizacijska gesta u kojoj se poštuju sve žrtve. Svjesni smo žrtava koje su se dogodile i nakon Oluje”, rekao je Plenković.

Na pitanje koliko napredak otežava reakcija srpske strane, kazao je kako je ovo što se događa unutarnje pitanje Hrvatske.

“Ono što mi radimo je unutarnja stvar Hrvatske, između vlade i predstavnika manjine u Hrvatskoj. Ovo što radimo šalje poruke da smo 25 godina nakon rata riješili sve svoje strateške zadaće i da takva Hrvatska koja rješava sve izazove ima snage slati ovakvu poruku. Uvjereni smo da će ovo što radimo danas postati standard i da će i drugi vidjeti koliko su ovakve geste važne. Nama nije važno što netko o tome kaže, nego što to znači za hrvatsko društvo”, kazao je Plenković.

Komentari