Premijer Plenković i predsjednik Milanović zajedno na obilježavanju u Brezovici

Foto: : Edina Zuko/PIXSELL

Danas je Dan antifašističke borbe, a tom prigodom se u šumi Brezovici kod Siska obilježava 80. godišnjica osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda, koji se ujedno smatra i prvom antifašističkom postrojbom u ovom dijelu Europe.

Ove godine središnji svečanost prvo put organizira Vlada RH, a prvi put zajedno na istom mjestu, nakon višemjesečnih prepucavanja su se našli premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović, te su zajedno položili vijence kod spomenika u Brezovici.

Plenković: Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja

Premijer Plenković održao je govor u kojemu je istaknuo kako su Partizani u Drugom svjetskom ratu, postupno oslobodili dijelove Hrvatske od ‘kvislinškog režima’ što je dovelo do ZAVNOH-a koji je kasnije omogućio da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske.

“Premda je ovaj praznik ustanovljen 1991. godine na inicijativu predsjednika Tuđmana, od ove godine je Vlada nositelj njegove organizacije i tako će biti i u budućnosti”, rekao je premijer Andrej Plenković.



Premijer je podsjetio na povijesne okolnosti u kojima je osnovan Prvi partizanski odred.

“Nakon Njemačke okupacije uspostavljen je kvislinški režim Ante Pavelića. U stvarnosti je Hrvatska bila podijeljena, a dijelovi Dalmacije su bili pod Italijom. Doneseni su rasni zakoni protiv židova i Roma. U takvim okolnostima je skupina od 70-ak osoba osnovala Prvi sisački odred. Partizani su postupno oslobodili dijelove Hrvatske što je dovelo do ZAVNOH-a koji je kasnije omogućio da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske koja je obranjena u Domovinskom ratu. ZAVNOH je omogućio raskidanje ugovora s Italijom i povratak Istre i Dalmacije u Hrvatsku. Prošle godine obilježili smo 25. obljetnicu pobjede u Oluji, tada sam, uz veliki ponos, rekao da žalimo i za žrtvama zločina počinjenih i s hrvatske strane, kojih je nažalost bilo”, istaknuo je premijer.

“Isto tako, neovisno o spomenutim zaslugama partizana, vrijeme je da i ta burna vremena sagledamo u svoj njihovoj složenosti. Tu ponajprije mislim na poslijeratne zločine na Bleiburgu što je produbilo podjele u poratnoj Hrvatskoj. Tu mislim i na poslijeratne čiste političkih neistomišljenika. Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja. Samo ćemo tako zatvoriti još žive podjele u hrvatskom društvu”, dodao je premijer Plenković.

Milanović: Ja ovdje danas nisam da bi ikome utjerao svoju istinu

Milanović je u svom govoru istaknuo kako u antifašističkoj borbi hrvatska istina je ‘teška, krvava, ali lijepa’.

“Istina je voda duboka i nikoga ne bi trebala uvrijediti, ali može zaboljeti. Međutim, u ovoj našoj istini nema ničega bolnog, ona je u stvari lijepa. Teška, krvava, ali lijepa”, rekao je predsjednik.

Milanović je dodao kako su komunisti koji su pokrenuli ustanak bili za sovjetsku Hrvatsku, a ne za demokraciju.

“Ja ovdje danas nisam niti sam ikoji put od ovih desetak puta kojih sam ovamo dolazio, kao građanin, kao predsjednik SDP-a, kao predsjednik Hrvatske vlade, da bi ikome utjerao svoju istinu i da bih ikome dao bilo kakav zadatak, što trebamo, da bih poslao poruku. Ja sam ovdje samo da ukažem na neke stvari koje Hrvatsku stavljaju tamo gdje joj je mjesto, ne na mapu”, rekao je Milanović.

Milanović je dodao kako Hrvati kao narod nisu bili ‘zreli’ za ustanak, dok su s druge strane komunisti bili spremni i dizali narodni ustanak.

“S jedne strane komunistička agitacija, spremnost, organizacijske sposobnosti i s druge strane hrvatski narod kao takav, koji u tom trenutku nije bio zreo za ustanak, jer je živio u iluziji da je dobio nekakvu svoju državu koja ga je prodala za sitnu banku, te srpski narod Hrvatske, naša braća po oružju u tom ratu – nažalost, ne više u ovom zadnjem ratu, ali u tom ratu naša braća po oružju – su zajedno s hrvatskim komesarima dizali taj narodni ustanak”, dodao je Milanović.

Komentari