Predstojnik Ureda predsjednika Vlade: Neodgovorno je održavati prosvjed u ovako složenoj situaciji

Jure Miskovic / CROPIX

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, u Dnevniku N1 kazao je kako je održavanje velikog skupa, kakav je danas održan na glavnom zagrebačkom trgu, nije odgovorno s obzirom na epidemiološku situaciju.

Komentirajući današnji prosvjed protiv mjera Nacionalnog stožera, kazao je kako je takvo ponašanje neodgovorno.

“Mislim da je to prilično nedogovorno u ovako složenoj situaciji. Potrebna nam je društvena i osobna odgovornost, a ovaj prosvjed to ne pokazuje. Važno je dati povjerenje struci i svi osobno da damo doprinos u suzbijanju pandemije. Bez osobne i odgovornosti medija koji trebaju dati svoj obol – neki su dali veliku pažnju, bez kritičkog osvrta, ovom skupu, mislim da je to opasno.

Prije dva je tjedna Stožer je donio odluku o ograničavanju javnih okupljanja na 50 osoba, i to nije u skladu s propisanim mjerama”, rekao je Zvonimir Frka-Petešić i dodao da o sankcijama ne može govoriti.



Nove mjere

“Mjere koje su donesene su postrožene prije dva tjedna. Svima je rečeno da, ako mogu, rade od doma. I ministar uprave donio je obveznu uputu po tom pitanju. Mogu reći da će Stožer donijeti dalje odluke o mjerama.

Mjere koje su u Švicarskoj i Hrvatskoj su slične – no Švicarska ima dva puta više dnevno oboljelih od Hrvatske. Pokušavamo donijeti ciljanje i proporcionalne mjere za situaciju u kojoj smo”, rekao je.

Kazao je kako je strategija Stožera bila da se građane poziva na odgovornost.

“To je u prvom valu uspjelo i dovelo do uspješne ljetne turističke sezone. Nisu nam najveća žarišta javna okupljanja, nego privatna okupljanja”, kazao je.

Što se tiče prepirki između Pantovčaka i Markovog trga, kazao je kako su se on i predstojnik ureda predsjednika čuli u sklopu redovnog dogovaranja sastanka.

“Čuo sam se s Orsatom Miljenićem, ali da je u borbi s pandemijom ta tema trivijalna. Ponudio sam tri moguća termina za sastanak, i to je to. Hrvatska javnost ne želi biti zamarana tim temama”, rekao je Zvonimir Frka-Petešić za N1.

Komentari