Predstavnici stanara tvrde kako GSKG ne odobrava narudžbenice firmama koje su izabrali suvlasnici; Iz gradske tvrtke kažu kako je to netočna tvrdnja i informacija

Prije nešto više od mjesec dana niz od tisuću potresa počeo je u jutarnjim satima 22. ožujka odnosno točno u 6:24, kada je Zagreb pogodio snažan potres magnitude 5,5 stupnjeva. Mjesec dana nakon najvećeg potresa na području Zagreba zabilježeno je više od tisuću manjih potresa. Više od 140 potresa koje su osjetili građani, bilo je magnitude više od 1,3 prema Richteru, a seizmografi su zabilježili i više od 850 potresa magnitude manje od 1,3.

Štetu nastalu od potresa ministarstvo graditeljstva procijenilo je na čak 42 milijarde kuna. Prema neslužbenim procjenama stručnjaka obnova bi mogla trajati od dvije do sedam godina, a do nadležnih tijela pristigla je čak 21 tisuća prijava oštećenja od potresa.

Nakon što su nedavno građani Zagreba doznali kako iznos novčanih sredstava od osiguranja ne može biti veći od pet posto iznosa konačne potvrđene štete na imovini pojedinog oštećenika kako je to objasnila Mirka Jozić, zagrebačka pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša te s ministrom Predragom Štromarom najavila promjenu zakona do portala Otvoreno došla je informacija od nekih predstavnika stanara kako oni neće moći sami izabrati najboljeg izvođača radova nego da će to raditi samo tvrtke koje se nalaze na popisu Gradskog stambeno komunalno gospodarstvo.

Predstavnici stanara tvrde kako GSKG ne odobrava narudžbenice firmama koje su izabrali suvlasnici 

Naime kako su nam rekli redakciji poznati predstavnici stanara GSKG inzistira da samo one tvrtke koje su na listi te zagrebačke gradske tvrtke izvode sanaciju na zgradama oštećenim potresom te kako ne odobravaju narudžbenice firmama koje su suvlasnici odabrali.



Međutim u GSKG-u kažu nam kako je to netočna tvrdnja i informacija. “Podsjetimo da je zakonskom regulativom, u konkretnom slučaju Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, definirano da suvlasnici pravovaljanom odlukama usvojenim natpolovičnom suglasnošću odlučuju o radovima na svojoj zgradi i načinu njihovog financiranja. GSKG d.o.o., osim što je upravitelj temeljem sklopljenih ugovora sa stambenim zgradama, je i nalogoprimac suvlasnika i postupa temeljem njihovih odluka, te nema osnova i razloga osporavati suvlasnicima da izvoditelja izaberu samostalno, no u takvim slučajevima upravitelj ne može odgovarati za kvalitetu izvedenih radova”, napisali nam iz GSKG-a.

Komentari