Predsjedništvo SDP-a raspušta članstvo u zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji. Grbin traži reviziju članstva

Nakon više od četiri sata rasprave Predsjedništvo SDP-a u utorak uvečer većinom glasova predložilo je zbog loših izbornih rezultata i unutarstranačkih sukoba raspuštanje članstva u zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji te tijela u međimurskoj organizaciji stranke.

Vrh stranke odlučio je predložiti raspuštanje kompletnog članstva organizacija u Zagrebu i Slavonskom brodu a, kako se neslužbeno doznaje, protiv takvog prijedloga za Zagreb bili su Kristina Ikić Baniček, Romana Jerković i Domagoj Hajduković. O odlukama koje se odnose na dvije županijske organizacije, zagrebačku i međimursku, u subotu će odlučivati Glavni odbor.

Predsjednik stranke Peđa Grbin već je ranije najavljivao potrebu revizije članstva, a odluke o raspuštanju dvije organizacije znače da će se ispisati svi članovi, a zatim ih ponovno učlanjivati po kriterijima koji budu uspostavljeni.

Teoretski to bi značilo da SDP u određenom razdoblju neće imati nijednog izabranog vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, niti zastupnike u Saboru koji dolaze iz zagrebačkih izbornih jedinica ili pete izborne jedinice u koju ulazi Slavonski Brod. Međutim, neslužbeno se čuje da će zastupnike odmah primiti u članstvo nakon što Glavni odbor izglasa sve potrebne odluke.



Drastične odluke o raspuštanju članstva u Zagrebu tumači se kao pokušaj čišćenja od ‘bandićevaca’ i ‘bernardićevaca’ čime bi se otvorio put za izbor Joška Klisovića za čelnika zagrebačkog SDP-a dok su u Slavonskom Brodu glavnog tajnika stranke Vedrana Babića optužili za falsificiranje potpisa za SDP-ova kandidata za župana pa se na taj način nastoji riješiti sukob tamošnjeg članstva i centrale.

Na znanje je prije dugotrajne rasprave o raspuštanjima, nakon kratke rasprave, primljen i izvještaj predsjednika Grbina o sastanku s predstavnicima platforme Možemo s kojima se ide u pregovore o konstituiranju vlasti u Zagrebu.

O odlukama Predsjedništva Grbin će izvijestiti na konferenciji za medije u srijedu ujutro.

Komentari