Predsjednik Ustavnog suda o izjavi Milanovića: Odluke Ustavnog suda obvezni su poštovati svi pa tako i predsjednik RH

N1

Predsjednik Vrhovnog suda Miroslav Šeparović izjavio je kako Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama rješenjima koja su obvezni poštovati svi pa tako i predsjednik Republike Hrvatske.

To je reakcija na istup predsjednika Milanovića, koji je Ustavni sud prozvao za ‘muljažu’, a Šeparovića za povezanost s HDZ-ovim Vladimirom Šeksom. Šeparović je rekao kako Ustavni sud ne komentira izjave državnih dužnosnika i drugih političara pa tako neće komentirati ni izjave predsjednika Republike Hrvatske ‘niti takve izjave imaju bilo kakav utjecaj na rad i odlučivanje Ustavnog suda’.

“Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama i rješenjima koja su obvezatna i dužna ih je poštivati svaka pravna i fizička osoba što se odnosi i na predsjednika Republike Hrvatske”, rekao je Šeparović.

Milanović je za kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda predložio predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlatu Đurđević, te naveo kako ona ‘nije dio klike koja ne dopušta promjene’.



Milanović se u isto vrijeme osvrnuo i na Ustavni sud, te naveo da je prije bio ‘nakrcan ljudima koji su birani običnom većinom’ te da je on 2010. unio promjenu da ih se bira dvotrećinskom većinom.

“Ime gospođe Đurđević doći će u Sabor, Gogo će to vjerojatno sakriti u neku košaricu…Vidjet ćemo što će Državno sudbeno vijeće… Ima vremena do sredine srpnja pa ako do tada ne izaberemo gđu. Đurđević, bit će neki v. d. predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Milanović.

Upitan koliko Vladimir Šeks utječe na te odluke, Milanović je ocijenio da ‘na ovo utječe sto posto’.

“Pitajte ljude koji ne žele javne rasprave Ustavnog suda. Šef tajne službe, kum od Vladeka, zajedno su upakirani u Ustavni sud i kad god je osjetljiva situacija – tajna komunikacija. Ovo svi znaju i govore, ali mene se najviše čuje i moja je dužnost da ovo kažem”, kazao je Milanović.

Milanović predložio predsjednicu Vrhovnog suda: Nije dio klike koja ne dopušta nikakve promjene. Ona je prva liga, to što HDZ želi trgovati…

Kasnije je predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao izjave predsjednika republike izjavivši kako cilj predsjednika Milanovića “nije argumentirana rasprava o onome što nas čeka kada je u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda, već želi tu raspravu pretvoriti u kavgu”.

Jandroković: Cilj Milanovića nije bila argumentirana rasprava nego kavga!

Komentari