PREDSJEDNIK MLADEŽI ZA OTVORENO ‘HDZ će razmatrati suradnju sa svima srodnim strankama, a velika koalicija nije moguća’

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš u intervjuu za Otvoreno komentirao je raspuštanje Sabora te situaciju na političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora na kojima će važnu ulogu osim dvije najveće stranke igrati i Domovinski pokret Miroslava Škore…

U ponedjeljak se raspušta Sabor, idete li na izbore i očekujete li kao predsjednik Mladeži prolazno mjesto?

Iza nas je više od osamdeset dana borbe protiv koronavirusa i moramo biti svjesni da s obzirom na dobru epidemiološku situaciju uopće imamo priliku razgovarati o redovnim parlamentarnim izborima, u ustavnom roku.

Možemo reći da smo pobijedili prvu utakmicu u ovoj borbi, ali moramo ostati odgovorni jer o svima nama ovisi kakva će situacija biti. Ono što je važno naglasiti jest da pandemija nije prošla dok se ne pronađe lijek ili cjepivo, a njezine društvene i gospodarske posljedice izazov su s kojim se već sada dobro nosimo. Vlada je pravovremeno i efikasno odgovorila i na zdravstvenu i na gospodarsku ugrozu, a sada će odluka biti na našim građanima koji će birati vodstvo za iduće četiri godine. Predsjedništvo i Nacionalni odbor HDZ-a će nakon postupka predlaganja unutar stranke donijeti odluku o listi, na kojoj će, siguran sam, biti ljudi koji svojim radom, sposobnošću i ljudskim integritetom mogu biti prepoznati od građana. Osobno bi mi bila čast biti na listi, zadnji ili prvi svejedno je.



Što očekujete od izbora, hoće li HDZ ponovno osvojiti vlast?

Drago mi je vidjeti da prema svim posljednjim istraživanjima rejting Hrvatske demokratske zajednice raste. To znači da građani prepoznaju sve napore koje je ova Vlada, ali i HDZ uložila kako bi imali ovakvu epidemiološku situaciju. Kada se usporedimo s mnogim zapadnim zemljama, ali i zemljama iz našeg okruženja, vidimo kako se Hrvatska nalazi u samom dnu zemalja po broju zaraženih i nažalost preminulih. Uzmite u obzir Švedsku o kojoj se često piše, od početka 3. faze opuštanja mjera ovog ponedjeljka, ograničenja su jednake razine, a Švedska s populacijom koja je otprilike dva puta veća ima 36 puta veći broj preminulih. Isto tako smatram da su mjere za gospodarstvo bile sveobuhvatne i pravovremene i naši građani to su prepoznali.

No na stranu s pandemijom, mnoštvo mjera koje je ova Vlada poduzela kako bi našim građanima omogućila kvalitetniji život dale su rezultate. Unatoč svim izazovima i poteškoćama s kojima se i dalje suočavamo nema pokazatelja po kojem život u Hrvatskoj nije bio bolji nego na početku mandata, od rasta plaća, visoke zaposlenosti, rekordno niske nezaposlenosti uz više nego prepolovljenu nezaposlenost mladih i mnogih drugih iskoraka. Upravo zato, uvjeren sam u pobjedu jer građani prepoznaju HDZ kao stranku koja je ozbiljna, koja se bavi kvalitetom života i isporučuje rezultate. U to sam i uvjeren zbog svega što se napravilo za mlade i zbog motiviranosti svoje Mladeži u kojoj ima niz sposobnih i kvalitetnih pojedinaca koji su u bilo kojem trenutku voljni preuzeti odgovornost za ovu državu.

Biste li podržali Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta Miroslava Škore?

Nezahvalno je komentirati potencijalne suradnje prije nego što se objave rezultati parlamentarnih izbora, zar ne? Smatram da je u posljednje 4 godine pod vodstvom HDZ-a u Hrvatskoj postignut viši standard političkog djelovanja, a krize se ne odgađaju nego rješavaju, na dobrobit svih građana. Upravo zato ne sumnjam da ćemo ponovno osvojiti povjerenje većine građana. Naravno, moju podršku imaju one opcije koje će raditi za osnaživanje položaja mladih u društvu, za kvalitetno obrazovanje i za pravedno plaćene poslove, uz srodnost u ključnim vrijednostima i politikama. HDZ će nakon izbora kao pobjednik razmatrati suradnju sa svim programski bliskim strankama, što je i u našem statutu jasno određeno.

Što kažete na kritike iz oporbe, ali i dijela javnosti, da HDZ koristi Nacionalni stožer i korona krizu za ubrzavanje izbornog procesa i ostanak na vlasti?

Nažalost, kritika bez pokrića postaje sastavno obilježje današnje hrvatske oporbe. Umjesto konstruktivnih rješenja i težnje za predanim radom u korist naših građana, svjedočimo primitivnim ispadima lidera glavne oporbene stranke. Takvim političkim akterima na kraj se staje isključivo odgovornim politikama koje ova Vlada i HDZ predvode u posljednje četiri godine. Građani to prepoznaju, rejting stranke raste, a primitivan ispad Bernardića nastaje kao posljedica straha i nemogućnosti da ponude konstruktivne prijedloge. Takav rječnik  nije naš “đir” i ne bi smio biti dio našeg javnog diskursa.

Kako biste reagirali da vrh Vaše stranke dogovori takozvanu Veliku koaliciju i Vladu HDZ-a i SDP-a?

Mislim da takva suradnja nije moguća.

Komentari