Milanović: Ratovi su gotovi i Hrvatska je te ratove dobila; Gotovina: Nije kasno za dobra djela

Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je navečer priredio prijem na Kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnice Oluje i uručio odlikovanja zaslužnim generalima Hrvatske vojske i gardijskim brigadama HVO-a.

Moramo ponoviti da je rat koji nam je bio nametnut bio nužan i pravedan, istaknuo je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. Kazavši kako za sve postoji vrijeme, rekao je da je 25 godina nakon velike pobjede u Domovinskom ratu vrijeme da se okupimo i ponovimo koliko su to velike stvari koje je mala grupa ljudi učinila i postigla, izlažući sebe, svoj život i sigurnost, u korist velikog broja ljudi, hrvatske nacije i države.

Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.



Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Predsjednik Milanović rekao je da dodjela odličja brigadama HVO-a nakon 25 godina “naš dug časti”.

Gotovina: Nije kasno za dobra djela

Predstavnik ratnih zapovjednika i hrvatskih branitelja, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina rekao je da je sretan što su svi zajedno u Kninu, na tvrđavi kralja Zvonimira, u predvečerje velike obljetnice.

“Sretan sam što sam ovdje. Puno je vremena prošlo”, počeo je govor Ante Gotovina.

“Puno je vremena prošlo, ali nikad nije kasno da se napravi dobro djelo”, poručio je Gotovina i zahvalio instucijama hrvatske države. Govorio je kako je zadovoljan odlikovanja.

“Vidimo se ujutro”, najavio je general.

Krstičević: Hrvatska vojska bila je spremna za taj završni korak i hvala Bogu da smo ga izvršili kako treba

Bivši ministar obrane i posebni savjetnik premijera za obranu Damir Krstičević za RTL se prisjetio dana kad je krenula Oluja.

“Hrvatska vojska bila je spremna za taj završni korak i hvala Bogu da smo ga izvršili kako treba. Oluja je simbol junaštva i hrvatskog uspjeha. Zahvaljujem svim braniteljima i svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebno u veličanstvenoj Oluji.”

Navodi da je sudjelovati u Oluji bio jedinstven osjećaj.

“To je bilo posebno, znali smo da činimo nešto korisno za svoj narod i za svoju državu. Sjećam se, 4. i 7. su bile bratske gardijske brigade i bili smo na glavnom pravcu napada i upravo smo dobili zadaću da brzo i munjevito zauzmemo i oslobodimo Knin. Kao što se zna, 4. i 7. su slomile otpor neprijatelja ovdje na “crvenoj zemlji”. Bili smo spremni, jaki i sposobni. Vjerujte mi, već 4. smo bili spremni za ulazak u Knin, ali predsjednik Tuđman je dao naredbu da uđemo 5. kolovoza. Bio je to veliki dan”, rekao je Krstičević.

Komentirao je i odlikovanje brigada HVO-a.

“Počašćen sam što upravo na 25. obljetnicu dobivam to odlikovanje. Vidim ga kao priznanje cijeloj 4. gardijskoj brigadi, bio sam ponosan što sam je vodio. Što sam vodio te hrabre i odlučne branitelje. Da nije njih, ne bismo bili ovdje. Naravno, posebne zasluge idu i predsjedniku Tuđmanu. Želim još jednom čestitati 25. obljetnicu Oluje”, rekao je Krstičević.

Komentari