PREDSJEDNIK KUDI DRŽAVNU TVRTKU, A IZA NJE STOJI NJEGOV SAVJETNIK Klasični neosocijalizam. A mislio sam da smo s tim završili

general pukovnik Marijan Marekovic/Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović, iz njemu znanog razloga, nazvao je državnu firmu Pleter, ličkim medvjedom. Zaštićena je, govorio je, jer 90 posto poslova radi s državom.

Ipak, zanimljivo je da na čelu iste, kao predsjednik Uprave sjedi njegov posebni savjetnik za veterane, Marijan Mareković.

Istom smo poslali upit o samom slučaju, a odgovor na pitanje radi li se tu o politikanstvu pokušali smo pronaći kod Igora Peternela, člana glavnog odbora Domovinskog pokreta.

“Načelno je da ja nisam za taj hibridni socijalističko-kapitalistički sustav u kojem imate te državne firme za koje ne znate ni zašto postoje ni čemu služe pa onda u ovakvim nevjerojatnim situacijama kakav je potres ona nije našla način da dođe prije samoorganiziranih građana. U isto vrijeme na njih se troši novac. Nisam za to i smatram da bi većinu tih javnih firmi trebalo likvidirati osim onih ključnih, kakve su Hrvatske šume ili Hrvatske vode”, ističe.



Tako je bilo i u socijalizmu

“Ovdje imamo situacija da se ta firma pojavljuje, a ona je u poziciji nelojalne konkurencije. Ako je gubitaš onda je biramo mi građani, a ako ima neku dobit onda nju prikazuje. To je sve skupa vrlo čudno, povezano s državom. Klasični neosocijalizam. A mislio sam da smo s tim završili”, dodaje.

Činjenica da je na čelu posebni savjetnik predsjednika za veterane, pojašnjava: “To je nastavak svega. To je tako bilo i u socijalizmu.”

“Taj politički establishment koji upravlja tvrtkama, pojavljuje se i nelojalna konkurencija. Recimo ministarstvo organizira događaj i pojavljuju se privatne tvrtke i ova društvena i ona prolazi jer nije komercijalna, dok ove druge moraju biti strogo komercijalne. To je sve skupa kompot i ne služi ničemu kao ni javnom tržišnom natjecanju za koje smo se navodno opredijelili”, zaključuje.

Komentari