Predsjednica Udruge ravnatelja: Nedostaje osoblja u školama. Svatko sada ima priliku raditi u školi

Sanjin Strukic/PIXSELL

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, otkriva da je tek pedesetak učenika sa zdravstvenim problemima zasad dobilo ispričnice i nastavu pohađaju online.

‘Za sada smo u našoj školi primili jedan zahtjev, ali imamo u najavi još nekoliko zahtjeva gdje su nam roditelji rekli da su se obratili školskom liječniku, a i druge škole očekuju da će biti takvih zahtjeva, tako da će u svakoj školi biti online nastave’, kazala je Hitrec, ravnateljica Upravne škole u Zagrebu za RTL Danas.

‘Što se tiče online nastave javljaju se problemi hoće li škola imati dobru i stabilnu internetsku vezu, kao i sam učenik, jer bi bilo idealno kad bi se online nastava realizirala uživo, odnosno video pozivom ili live streamom u trenutku kada se nastava i odvija. To ćemo pokušati, a ako neće ići, ići ćemo snimkom ili slanjem materijala. Kod nas drugi dan nastave je prošao jako dobro, svi se pridržavaju mjera i ozbiljno su shvatili ovu situaciju te nam mladi mogu biti pravi primjer’, rekla je Hitrec.

Znanje cijelih obitelji

Naglasila je kako je veliki problemi sada organizacija čišćenja prostora te se naveliko traže spremačice i domari u nekim školama, a isto tako nedostaje i nastavnika iz STEM područja te sada svatko ima priliku ako želi da 60 dana ili na određeno vrijeme radi u školi.



‘Nadamo se da će se zainteresirani za to odazvati. Mi radimo raspored iz dana u dan; ako nam nekog od nastavnika, primjerice, nema – učenici ne smiju biti sami u učionicama. Dakle, trebamo hitno osigurati zamjenu’, naglasila je ravnateljica Hitrec.

Osvrnula se i na porast broja odlikaša te naglasila da je on vezan uz online nastavu te za taj uspjeh su ponekad bili zaslužne i cijele obitelji koje su sudjelovale u učenju i pisanju zadaća.

‘Prošle godine je i kod nas bilo 19 posto odličnih, a sada je 27 posto odličnih. Drastično se povećala srednja ocjena svih učenika škole’, kazala je Hitrec, dodajući da će vrijeme pokazati kakvo je znanje učenika, a svakako i prva vanjska vrednovanja, piše RTL.

Komentari