Predsjednica liječničkog sindikata: Gotovo nitko nije dobio covid dodatak. U Bugarskoj ga dobivaju od ožujka

Renata Culinovic Caic, predsjednica Hrvatskog lijecnickog sindikata. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić govorila je o tome što se događa s liječnicima koji dolaze u pomoć kolegama u bolnici u Čakovcu, isplaćuju li se covid dodaci zdravstvenim radnicima…

“Dnevni priljev novih pacijenata može se reći da je u blagom padu. Međutim, problem je kod nas da je velika većina pacijenata koje primamo u Hitnoj službi na bolničko liječenje, u pravilu negativni, ali dva, tri dana kako dođu na odjel, razviju simptome, pokaže se PCR testom da su pozitivni”, tako je započela opis stanja u ŽB Čakovec:

“Kod takvih pacijenata gotovo svakodnevno imamo pražnjenje odjela, testiranje djelatnika, testiranje svih pacijenata na odjelu.”

Bojim se da smo u velikom problemu

Objasnila je da je to razlog zašto u bolnici imaju sve više odjela, a bolnica nije velika, istaknula je, kao i to da na odjelima koje još uvijek drže “čistima”, gotovo svakodnevno bilježe proboj virusa.



S obzirom na veliki broj pacijenata i takvo stanje, je li im dovoljna pomoć sadašnji broj zdravstvenih radnika koji im dolaze iz drugih gradova?

“Ja se bojim da smo mi u velikom problemu”, kazala je i, prije nego što je nastavila, objasnila još nešto:

“Moram se ograditi i moram biti vrlo oprezna kakve ću izjave davati u javnosti, jer sam nakon jedne od izjava proteklih tjedana bila upozorena da vijesti i informacije iz bolnice može davati samo ravnatelj ili osoba koju on ovlasti. Ali ja mogu govoriti ono što vidim iz svog svakodnevnog rada.”, piše N1.

“Dakle, problematično je. Posljednjih dana dobili smo ispomoć kolega iz Slavonskog Broda, iz Rijeke, ne mogu se sada sjetiti, neka mi oproste kolege iz drugih krajeva. Nisam sad u top formi nakon 24 sata”, rekla je Čulinović Čaić, “Naši gostujuće kolege zvali su me i rekli da su došli bez rješenja, bez konkretnih rokova, bez putnih naloga. Sindikat je uputio zahtjev ministarstvu da se to definira.”

Dodala je da ne mogu ljude slati bez rokova, odnosno “do kraja pandemije”. Navela je da se mnogi liječnici razbole, ostanu kod kuće deset dana i opet se razbole:

“Očito deset dana nije dovoljno za vratiti se na posao… Radili su i za nepuna tri tjedna ponovno su razvili simptome, sada u težem obliku. Nisu došli do respiratora, ali teži oblik.”

Gotovo nitko nije dobio dodatak na plaću

Posebno je komentirala dodatak na plaću, što ga je ministar Vili Beroš najavio za one koji skrbe o oboljelima od covida:

“Gotovo nitko nije dobio. Jučer sam se dogovorila s predsjednicima podružnica da mi pošalju izvještaje s terena, nisam stigla analizirati koliko sam dežurala. Ali, koliko sam stigla vidjeti, gotovo nitko nije dobio taj dodatak.”

“U svakom slučaju jako je kasno donesena ta odluka. I sad kad je donesena, napravljeno je to na brzaka, nedovoljno definirano, neprecizno”, dodala je.

“Podsjetit ću sve vas, u cijeloj Europi zdravstveni radnici dobivaju covid dodatak, dakle nikakvu nagradu, još od proljeća. Čak i u Bugarskoj koja ekonomski stoji lošije od nas. Tamo ga zdravstveni radnici dobivaju od trećeg mjeseca”, kazala je i istaknula da se to primjenjuje na sve jer im je “logično da su svi u ovoj situaciji izloženi covidu”.

“Ministar Beroš je rekao da će dodatak dobiti svi koji skrbe za covid pozitivne pacijente. Pa tko to danas ne skrbi za covid pozitivne pacijente!?”, kazala je predsjednica HLS-a.

Komentari