Pravobraniteljica: Postoji niz problema, građani nam se najviše obraćaju vezano za zdravstveni sustav

Tena Šimonović Einwalter Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter govorila je o problemima hrvatskog pravosuđa, odnosa Ureda pučke pravobraniteljice s vladajućima, ali i pravima građana u vrijeme covid krize. 

Rekla je kako je kao pučka pravobraniteljica ograničena u domeni pravosuđa, međutim, ono za što jesu nadležni je, između ostalog, pitanje dugotrajnosti postupanja. “Pravda koja se predugo čeka ne daje onima čija su prava povrijeđena pravi tip satisfakcije. Dugotrajnost postupaka problem je već dugo vremena”, istaknula je za N1.

Komentirala je odnos Vlade i državnih institucija prema instituciji te rekla da je potrebno dodatno jačati shvaćanje važnosti ove institucije.


“Ima veći potencijal nego što se uviđa, ona nije ukras, ona je prisutna u Ustavu od 1990., a u međuvremenu je rasla… Moja uloga jest da budem kritična. Kako bi cijeli sustav funkcionirao, tu instituciju treba poštivati”

Istaknula je da postoji prostor za pozitivne pomake. “Nama se građani obraćaju sa svojim problemima i zato institucija i postoji”.

Zašto se kasnilo s raspravljanjem izvještaja, kaže da ne bi znala reći, ali kako nije dobro da se nisu raspravila na vrijeme jer se odgađanjem puno gubi. “Sada su raspravljena. Sudjelovala sam u konstruktivnoj i dinamičnoj raspravi u kojoj sam deset sati odgovarala na pitanja zastupnika”.

Smatra da svi koji sudjeluju u javnom prostoru trebaju graditi drugačiju komunikaciju i poštovanje prema drugim institucijama, kako bi se isto prenijelo i na građane. Osobno ni od predsjednika Vlade ni od predsjednika Republike nije doživjela da je se ne doživljava ozbiljno”.

“Zadovoljavajući način bio bi primanje izvješća na znanje gdje se poštuje da je to stav neovisnih institucija”.

‘Cijepljenje je zadnjih par tjedana glavna tema’

Navodi da su u posljednjem izvješću upozorili na cijeli niz problema, a jedan od njih je način na koji je zdravstveni sustav reagirao.

“Građani su nam se najviše obraćali s pitanjima koja se tiču zdravstvenog sustava. Cijepljenje je zadnjih par tjedana glavna tema”.

Dodala je kako imaju cijeli niz problema s obzirom na to da postoji puno nejasnoća. “Bilo bi jako bitno što prije i što ozbiljnije sustavno slati informacije preko različitih kanala… Ne žive svi u velikim centrima, mnogi žive daleko od punktova”, naglasila je.


Komentari