‘Ako cijepljenje nije obavezno onda one koji ga ne prime ne može se dovoditi u drugačiji položaj u odnosu na cijepljene’

Mato Palić/Sanjin Strukic/PIXSELL

Do sada je cijepljeno skoro 13 tisuća zdravstvenih djelatnika, a u domovima za starije osobe oko 15 tisuća djelatnika i korisnika. Stožer planira da će do ljeta biti procijepljeno 50 posto stanovnika u zemlji. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako postoji mogućnost da će u budućnosti, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, ljudi koji su cijepljeni imati određene prednosti, poput putovanja avionom bez problema, kao i prelazak granica koji bi im mogao biti jednostavniji.

Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić navodi kako prvo treba vidjeti što bi konkretno značile te prednosti, odnosno što bi to mogli cijepljeni, a ne bi oni koji nisu cijepljeni.

“Ako cijepljenje nije obavezno, a nije, onda je jako upitno može li se nekoga tko se nije cijepio, a nije to formalno bio dužan napraviti, dovoditi u drugačiji položaj u odnosu na one koji su cijepljeni”, objašnjava nam.



Dodaje kako država nije donijela propis kojim je odredila da se svi moraju cijepiti, pa ako cijepljenje nije obavezno onda oni koji nisu cijepljeni time nisu prekršili nikakav propis.

“Ne bi im se moglo ništa ograničavati ako je cijepljenje dobrovoljno. Osobu koja nije prekršila neku pravnu normu ne može se dovest u drugačiji odnos od ostalih. Druga je stvar da je cijepljenje obavezno pa da se onima koji nisu cijepljeni onemogućava javni prijevoz ili nešto drugo”, tvrdi.

Ono što je jedino moguće je da će, kako navodi, avionski prijevoznici praviti neke razlike između putnika, ali to je prelazak državne granice.

Komentari