Potvrđena optužnica protiv HDZ-ovog gradonačelnika Požege: U prevari sa sredstvima za gradnju škole nestali milijuni

gradonačelnik.hr

Županijski sud u Slavonskom Brodu potvrdio je u srijedu optužnicu protiv gradonačelnika Požege i novoizabranog HDZ-ovog saborskog zastupnika Darka Puljašića.

Telegram je prvi u veljači 2018. pisao o nelogičnostima s projektom dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi vrijednim ukupno 12,7 milijuna kuna. Ubrzo je otkriveno da je grad za početak realizacije projekta uzeo novac od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova iako nikakvi radovi nisu obavljeni. Učinjeno je to, sumnja se, na osnovu ugovora što ga je Puljašić krivotvorio.

Istraga ovog slučaja otvorena je još u studenom 2018., a sada, nakon potvrđivanja optužnice krenut će i sudski postupak.

Uz gradonačelnika optužnicom su obuhvaćeni i Grad Požega, te pročelnica Jasminka Vodinelić, direktor tvrtke L Projekt koja izvodi radove na školi i dvorani Josip Lukić, kao i Domagoj Stojaković, iz Hrvatske komore inženjera građevinara koji je bio zadužen za nadzor.



Optužnica je podignuta i protiv samog grada Požege i to na osnovu Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, te tvrtke L Projekt.

Ono za što DORH istražuje aktere ove priče je tzv. subvencijska prevara. “Ne treba doći do štete. Kod subvencijske prevare. Dovoljno je da se lažno prikažu neke činjenice onome koji odobrava subvenciju. Dakle sam taj postupak je kažnjiv”, objašnjava odvjetnik Branko Šerić. Tako Grad može biti kažnjen novčano, ali i zabranom korištenja subvencija.

Skandal za skandalom

Inače, ovo nije prvi put da se ime gradonačelnik Požege provlači kroz medije. Prvo je osuđen, pa oslobođen zbog zapošljavanja svojeg kuma u Domu zdravlja. “Ne mogu ništa reći, uistinu išlo je sve po zakonu. Sud je donio pravomoćnu odluku, nije došlo ni do rasprave u tom slučaju. Bilo je sve u skladu sa Zakonom”, tvrdi Puljašić.

Također, izbio je i skandal oko zapošljavanja u gradskom kazalištu. Devetero zaposlenih, od kojih niti jedan nije glumac, pridružila se četvrta tehničko scenska djelatnica, pišu vijesti.hr.

“Djelatnica koja je otišla, ako se ne varam, sporazumno i koja je dobila otpremninu od kazališta se vraća ponovno na izmišljeno radno mjesto kao djelatnik kazališta”, tvrdi Puač.

“Pa mi smo mali grad, ovdje svaki svakog pozna, ja mislim da samo onaj čovjek koji je najbolji, u tom trenutku bi se natjecao i pobjedio bi. Radi korektno i pošteno svoj posao, a sada čiji je, za koga će glasati – njegova djela govori o njemu. Ne vidim razlog zašto od ovog predivnog grada radimo grad slučaj, ovo je podmetanje nepotrebno”, tvrdi gradonačelnik Puljašić.

Komentari