Potvrđen treći slučaj koronavirusa u Sisku; Dom zdravlja prima samo hitne slučajeve

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” su četiri pacijenta, od kojih je u troje laboratorijskim pretragama potvrđen koronavirus, a od četvrtog pacijenta još se čekaju nalazi, rečeno je u ponedjeljak na sjednici Županijskog stožera Civilne zaštite u Sisku.

Istodobno je povećan broj osoba pod zdravstvenim nadzorom, to jest u 14-dnevnoj samoizolaciji kod kuće.

Stožer je donio odluku o privremenom zatvaranju odmorišta Novska jug na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac za sva vozila osim za teretna vozila u tranzitu.

Domovi zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Sisku, Kutini i Petrinii obvezni su osigurati po jednu ordinaciju za pregled bolesnika pod sumnjom da su zaraženi koronavirusom, koja će raditi 24 sata.



Također su dužni osigurati dostatnu količinu zaštitne opreme za sve zdravstvene radnike koji će biti raspoređeni na rad u ordinacijama. Ambulante domova zdravlja ambulante ordinacija i koncesionara u zakupu prostora dužne su primati samo hitne slučajeve, a svi drugi pregledi trebaju se otkazati. Obveza rada u ordinacijama vrijedi za sve zdravstvene radnike domova zdravlja i liječnike u sustavu ordinacija i privatne prakse na temelju koncesije.

Kako je priopćeno iz sisačko-moslavačke Policijske uprave, policija je proteklog vikenda primila 10 dojava o kršenju mjera samoizolacije, od kojih su potvrđene četiri, o čemu je izviješten državni inspektorat. Policija poziva građane da se pridržavaju mjera samoizolacije i uputa koje su dobili radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja cjelokupne zajednice. Sve sumnje u kršenje mjera građani mogu prijaviti pozivom na broj 112 ili 192.

Preporučuje se građanima da s tijelima javne uprave i javnim ustanovama u Sisačko-moslavačkoj županiji komuniciraju ‘online’, preko pošte ili telefonski. U izvanrednim slučajevima, kada to nije moguće, službenici će sa strankama komunicirati na udaljenosti od najmanje jednog metra bez neposrednoga fizičkog kontakta. Komunikacija će biti moguća najavom u hodniku.

Komentari