Nemirna noć u Petrinji i okolici, brojni građani proveli su noć u autima, pristižu mobilne kućice

Twitter

Umjereni potres zabilježen je noćas iza četiri sata kod Petrinje, a osjetio se i u Zagrebu. Za razliku od jučer ujutro, ovo su bili nešto slabiji potresi. U SMŽ od jutra pristižu mobilne kućice, a brojni su građani noć proveli u automobilima.

Postavljaju se mobilne kućice

U Novo Glinsko Selo stigle su prve mobilne kućice. Većina stanovnika želi ostati u svojim dvorištima, kraj svojih kuća. Mobilne kućice imaju dvije sobe, kuhinju, toalet i tuš.

Na raspolaganju ih je 80, a ponuđeno je još 20-ak na raspolaganje. Dio mještana nema struje, vode ni grijanja. Noću se pokrivaju sa svime što imaju.

Screenshot

Iz Austrije stiže velika pomoć za potresom pogođena područja u Hrvatskoj

U Hrvatsku su Austrijanci poslali više od 80 kontejnera u koje će se moći smjestiti oko 640 ljudi. Sve su organizirale austrijske vojne postrojbe. Kontejnere su ukrcali u vojarnama i prebacili prema Hrvatskoj.



“Kontejneri će uz pratnju vatrogasnih postrojbi biti prevezeni do potresom pogođenog područja u Hrvatskoj”, rekao je Markus Matzhold ističući da kontejneri stižu iz vojarni u Štajerskoj i Donjoj Austriji.

Novi potres osjetio se u središnjoj Hrvatskoj

U 9,15 osjetio se novi potres u središnjoj Hrvatskoj.

NEMA MIRA Novi umjereni potres osjetio se u središnjoj Hrvatskoj

Medved i Brnjac u Glini

U Glinu su stigli ministrica Nikolina Brnjac, ministar Tomo Medved i župan Ivo Žinić koji su dočekali mobilne kućice za građane koji se ne mogu vratiti u svoje kuće.

Screenshot

“Ovo je važan oblik potpore i pomoći zbog ljudi koji ne žele napustiti svoje domove. U manje od 48 sati 83 stambena objekta iz cijele Hrvatske dolaze u Glinu. Vjerujem da ćemo narednih dana pokriti cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Ovo je dokaz angažiranosti svih resora Vlade RH te svih drugih, lokalne zajednice, s ciljem da se ova nesreća lakše prevladala”, rekao je Medved.

Dostavljeni su agregati, dodao je.

Građani noć proveli u automobilima

Dio stanovnika s potresom pogođenog područja i drugu je noć provelo vani. “Povremeno smo palili aute, sa mnom su sin unuk i jedna susjeda koja je sama pa je s nama. Ostali smo i čekamo kontejnere. Kuća je srušena. Nadamo se pomoći dobrih ljudi”, rekli su.

“Jedan je skinuo vlastitu bundu i dao mom unuku, čovjek je bio iz Samobora, svi su priskočili….”, govori gotovo u suzama jedna gospođa za HRT jutros.

Ministarstvo turizma u koordiniranoj akciji šalje mobilne kućice, stižu od jutra

Prvih 20 mobilnih kućica doniranih za stanovnike područja pogođenih potresom, u četvrtak ujutro u centru Gline dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, uz župana Sisačko-moslavačke županije Ivu Žinića.

VIDEO Rano jutros u Glinu su stigle prve mobilne kućice

Potres probudio središnju Hrvatsku

U središnjoj Hrvatskoj se ponovno osjetilo podrhtavanje tla u ranim jutarnjim satima. Epicentar je bio kod Petrinje, a dogodio se oko 4,30 sati.

Novo podrhtavanje kod Petrinje: Rano jutros zabilježen je umjeren potres, osjetio se i u Zagrebu

Komentari