Poslovnice Hrvatske lutrije rade, dok su privatne kladionice morale zatvoriti vrata

Ranko Suvar / CROPIX

U javnosti se je pojavila informacija kako više prodajnih mjesta Hrvatske lutrije u Zagrebu nije zatvorilo svoja vrata nakon što su u subotu 28. studenoga na snagu stupile epidemiološke mjere koje brane rad pružateljima usluga igara na sreću (kladionice, casina…).

Kako je riječ o samostalnim poslovnicama, ali i onima u trgovačkim centrima, portal Direktno.hr provjerio je kod Stožera civilne zaštite RH postoji li ikakav opravdani razlog za to zašto se nove mjere ne bi odnosile na poslovnice Hrvatske lutrije.

“Poslovnice Hrvatske lutrije obuhvaćene su Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja”, odgovorili su službeni upit iz Stožera.

Kako u odgovori nije bilo potpuno jasno navedeno koji dio odluke se odnosi na poslovnice Hrvatske lutrije, radi daljnjeg pojašnjenja kontaktirali smo Koordinatoricu u Stožeru civilne zaštite za odnose s medijima Dubravku Glavinu.



Glavina: ‘Poslovnice ne mogu raditi…’

Kako naglašava Glavina, poslovnice Hrvatske lutrije ne smiju poslovati dok je već spomenuta odluka na snazi.

“Poslovnice ne mogu raditi, pa čak ni ako su u trgovačkim centrima”, zaključila je Glavina za portal Direktno.

Što je točno u pozadini cijele priče najlakše je pretpostaviti iz odgovora Stožera nakon što smo im naglasili da imamo saznanja kako su poslovnice Hrvatske lutrije poslovale i nakon što su mjere stupile na snagu.

“Ljubazno Vas molimo da nam dostavite informaciju o kojim centrima je riječ kako bismo mogli uputiti inspekcijski nadzor”, poručili su iz Stožera, što dovodi do zaključka da je u pitanju možda ozbiljan prekršaj.

Stamać: ‘Puno je tu nelogičnosti, a nameće se zaključak’

O novonastaloj situaciji razgovarali smo i s koordinatoricom rada udruge Glasa poduzetnika Marušom Stamać.

“Teško je sada reći zašto Lutrija može raditi, teško je spekulirati o tome, ali doista se nameće taj zaključak, jedna državna firma smije raditi, a privatnici ne smiju. Isto tako neki veliki trgovački centri koji imaju snažnu potporu, snažniju od srednjih, malih i mikropoduzetnika smiju raditi, a mali poduzetnici ne mogu. Izrazito loše je što se cijelo ovo vrijeme najavljivalo da neće biti lockdowna. Recimo imamo ugostitelje koji su primjerice ulagali u grijalice na terasama kako bi ljudi mogli što dulje sjediti vani, a sada su te investicije zapravo propale jer su svi ugostiteljski objekti zatvoreni. Ne vidim problem zašto ljudima ne bismo dopustili da sjede na terasama? Puno je tu nelogičnosti”, rekla je Stamać.

Osvrnula se i na rad drugih pružatelja usluge igara na sreću.

“Također, i ostali priređivači igara na sreću su se žalili zašto oni isto idu u taj rang kao noćni klubovi kad je tamo doista veliki prostor i poštuje se distanca, ne okuplja se toliki broj ljudi, ponavljam, puno je nelogičnosti”, zaključila je Stamać, piše Direktno.hr.

Komentari