POSLJEDICE PANDEMIJE Stručnjaci pozivaju na hitno globalno djelovanje na prevenciji samoubojstava

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Doktor Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama na Klinici za psihijatriju Vrapče i saborski zastupnik, preko društvenih mreža upozorio je kako će pandemija utjecati na stopu samoubojstava.

“STRUČNJACI POZIVAJU NA ‘HITNO’ GLOBALNO DJELOVANJE NA PREVENCIJI SAMOUBOJSTAVA

Ekspertna radna skupina za samoubojstva poziva vlade širom svijeta da poduzmu mjere kako bi spriječile mogući porast stope samoubojstava zbog pandemije COVID-19. Oni upozoravaju da će stopa samoubojstva rasti kako se pandemija bude širila, a njezini posljedični dugoročni učinci na opću populaciju, gospodarstvo i ranjive skupine rasli.

Za vrijeme krize, kod ljudi s već postojećim psihičkim poremećajima može doći do pogoršanja simptoma, dok drugi mogu razviti nove psihičke poremećaje, osobito depresiju, anksioznost i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).



Postoje neki dokazi da se broj samoubojstava povećao u SAD-u tijekom pandemije španjolske gripe 1918. godine i među starijim osobama Hong Konga tijekom epidemije teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2003. godine.

Članovi skupine naglašavaju kako povećanje broja samoubojstava povezanih s COVID-19 nije neizbježno pod uvjetom da se brzo preventivno djeluje. Oni nude nekoliko potencijalnih javnozdravstvenih mjera kojima bi smanjili rizik od samoubojstva povezan s pandemijom COVID-19:

– jasni oblici skrbi za one koji su suicidalni
– daljinske ili digitalne procjene za pacijente koji su pod skrbi stručnjaka za mentalno zdravlje
– edukacija osoblja za podršku novih načina rada
– veća podrška linija za psihološku pomoć
– pružanje lako dostupnih savjeta za žalovanje onima koji su izgubili blisku osobu zbog virusa
– mreže financijske sigurnosti i programi tržišta rada
– širenje online intervencija ‘na temelju dokaza’

Javnozdravstvene mjere moraju također osigurati da oni s problemom nasilja u obitelji imaju dostupnu podršku i mjesto kamo otići u vrijeme krize.

“Ovo je vrijeme bez presedana. Pandemija će uzrokovati velike probleme i napraviti mnoge ranjivima. Psihološke posljedice vjerojatno će biti dulje prisutne, s vrhuncem kasnijim od same pandemije. Međutim, znanstveni dokazi i iskustvo nacionalnih strategija pružaju snažnu osnovu za prevenciju samoubojstava.”

Dr. David Gunnell sa Sveučilišta u Bristolu kaže da je teško predvidjeti kakav će pandemija imati utjecaj na stopu samoubojstava, “ali s obzirom na niz okolnosti, važno je biti spreman i poduzeti korake za smanjenje rizika u najvećoj mogućoj mjeri”.”

Komentari