PORASTAO BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Zaraženo dvoje djece u Đakovu, u samoizolaciji u Osječko-baranjskoj županiji više od 600 osoba

screenshot

U Hrvatskoj je jučer do 14 sati potvrđeno 95 novooboljelih od koronavirusa te je broj ukupno zaraženih narastao na 2483. Naknadno je objavljeno da je u Zagrebu još 18 novozaraženih te je ukupno 2501.

Stožer je u srijedu donio dvije nove odluke kako bi se spriječilo širenje zaraze. Jedna se odnosi na obvezno nošenje maske u gradskom javnom prijevozu, a druga na boravak u samoizolaciji u trajanju od 14 dana za građane Srbije, BiH, Kosova i Makedonije koji ulaze u Hrvatsku.

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pet je novooboljelih od koronavirusa, četiri osobe su iz Splita dok je jedna s područja Makarske, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obrađena su 133 testa, pet ih je bilo pozitivnih, a od četiri osobe s područja grada Splita troje su kontakti već zaražene osobe dok jedna osoba nije povezana s prijašnjim slučajevima.



“Pozitivna osoba s područja grada Makarske nalazi se u Zagrebu gdje je i testirana na covid infekciju. U splitskoj bolnici nema hospitaliziranih osoba, dok se u samoizolaciji nalaze 192 osobe”, navodi se u priopćenju.

Osiječko-baranjska županija

“Ukupno 258 testiranih, 12 je novopozitivnih, 8 iz Đakova i 4 iz Osijeka. Među oboljelima i dvoje djece iz Đakova. U županiji je 28 oboljelih. U KBC Osijeku je 18 pacijenata, bez pacijenata na respiratoru, sve su osobe stabilno i nemaju teže simptome. U samoizolaciji je 631 osoba, od jučer 167 novih kontakata. Utvrđeno je samo jedno kršenje mjera samoizolacije u Osijeku. Uzeli smo preko 500 stotina uzoraka u proteklih 24 sata. Svi oni koji su bili na krizmi prošle nedjelje u Đakova, a krizmao ih je nadbiskup bit će im uzeti uzorci. I dalje se treba pridržavati mjera”, rečeno je iz Stožera na press konferenciji.

Lauc: Nisam iznenađen porastom broja zaraženih

Znanstvenik Gordan Lauc prilikom dolaska na sastanak u vladu izjavio je kako nije iznenađen ovim brojem zaraženih. “Mene to osobno nije iznenadilo. Mi znamo da je na temelju seroloških ispitivanja u Hrvatskoj zaraženo bilo oko 80 tisuća ljudi. Virus nije mogao nestati nego se prenio na druge ljude. Mi imamo malo broj zaraženih, na razini populacije 80 tisuća je 2 posto.I ovih 100, 200, da je i tisuću zaraženih ne mijenja situaciju. Mi nemamo problem”, rekao je Lauc.

Međimurje: Korona-free

U Međimurskoj županiji nema novooboljelih osoba od virusa COVID 19. Ukupno je dosad napravljeno 1204 testiranja. Načelnik Stožera CZ MŽ Josip Grivec apelirao je na građane da pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Ličko-senjska županija

Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 69. dan za redom nemanovooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 7 osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 521 osobom. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 11 osoba.

Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

Đakovo

Kako javlja Index, dvoje djece iz vrtića kojeg vode časne sestre u Đakovu je pozitivno na koronavirus. Više informacija o novim potvrđenim slučajevima u Đakovu bit će objavljeno na press konferenciji u 11 sati. U Đakovu su u samoizolaciji časne sestre, djeca iz vrtića i svećenici.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, testirano je 19 osoba, od toga i svi kontakti osobe koja je od srijede pozitivna na COVID-19. Svih 19 nalaza bilo je negativno.

Zadar

Na području Zadra jedna je novozaražena osoba, a riječ je o vozaču koji je prevozio tenisače. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 40 osoba, a u samoizolaciji je 175 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 58 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom je evidentirano 1 kršenje propisane mjere, priopćili su iz zadarskog Stožera.

Porast zaraženih

Kako neslužbeno doznaje N1, u Zagrebu je danas dosad već više od 20 novozaraženih, a u zemlji ukupno gotovo 40.

U Zagrebu je testirana 341 osoba, a na nacionalnoj razini u protekla 24 sata testirano je 610 osoba.

U Rijeci je od jučer potvrđeno još šest novozaraženih, pri čemu su četiri kontakti ranije zaraženih, a dvoje novooboljelih su pomorci.

Dva nova žarišta – Zagreb i Đakovo

Najviše novooboljelih u posljednje vrijeme je iz Zagreba i Đakova. U Gradu Zagrebu trenutačno je 97 aktivnih slučajeva koronavirusa.

Dvije trećine zaraženih u Gradu Zagrebu dolazi iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan. Svi su u stabilnom stanju i nitko nije na respiratoru, poručili su iz bolnice.

“Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a”, istaknuo je u četvrtak potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Iz Stožera su poručili da su spremni odgovoriti pravovremeno na porast broja zaraženih, iako ih je nagli porast oboljelih iznenadio.

Komentari