PORAST SMRTNOSTI U listopadu je u Hrvatskoj umrlo 253 osoba više nego lani

Srdjan Vrancic / CROPIX

Nakon eskalacije drugog vala pandemije bolest izazvana novim koronavirusom postala je vodeći uzrok smrti u Europskoj uniji. Prošlog tjedna odnijela je svaki dan oko 3000 života. U Hrvatskoj broj smrtnih slučajeva zaraženih koronavirusom bilježi nagli rast od početka listopada. Da je situacija alarmantna, potvrđuju i podaci o kretanju smrtnosti u prošlom mjesecu koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Prema podacima Eurostata, Europska unija je u prvom valu pandemije koronavirusa, koji je trajao od ožujka do lipnja, imala 168 tisuća više umrlih nego prošlih godina. U Hrvatskoj smo u tom razdoblju imali relativno mali broj smrtnih slučajeva pa epidemija nije značajno utjecala na povećanje općeg mortaliteta.

No nakon izbijanja drugog vala pandemije slika se promijenila. U rujnu i listopadu povećan je broj umrlih od koronavirusa, što se odrazilo i na opću smrtnost.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu je umrlo 4628 osoba, što je za 253 osobe ili 5,8 posto više nego u istom razdoblju lani.



Od ožujka do listopada 2020. broj umrlih porastao je za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno umrlih je bilo 841 više.

Još alarmantniji brojevi iz studenog upućuju na daljnje povećanje opće smrtnosti u Hrvatskoj u razdoblju drugog vala epidemije. Naime dosad je u studenom od koronavirusa umrlo 1062 ljudi, dvostruko više nego tijekom svih ranijih mjeseci epidemije, piše tportal.

Komentari