Pomoćnik ministra zaposlio snahinu sestru, a posao u MUP-u našao je i za dečke svojih kćeri

Foto: MUP

Ante Delipetar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za ljudske potencijale, samo nekoliko mjeseci nakon što je imenovan za pomoćnika, ministarstvu u kojem radi darovao je nekoliko ‘ljudskih potencijala’ povezanih s vlastitom djecom: snaha, supruga njegova sina, u prosincu 2017. zaposlena je u agenciji AKD, koja je formalno u vlasništvu Republike Hrvatske, ali je zbog djelatnosti kojom se bavi – podređena MUP-u, dva tjedna kasnije, sestra snahe je zaposlena u MUP-u, a partneri dviju mladih Delipetrovih kćeri, dečki, kako bi se reklo u Zagrebu, zaposleni su u MUP-u nakon rješenja koje je ministar Davor Božinović potpisao istog datuma, 18. prosinca 2017. godine.

Lak prodor kroz testove i intervjue

Analizom javno dostupnih dokumenata otkriveno je da je 6. rujna 2017. MUP raspisao natječaj za radno mjesto ‘tehničar za specijalne sustave za računalne mreže u Upravi za razvoj, opremanje i potporu’. Javilo se čak 77 kandidata, a Uprava za ljudske potencijale, kojom upravlja Ante Delipetar, izdvojila je 29 kandidata koji su ispunili formalno-pravne uvjete za radno mjesto. Dana 26. listopada je održano i testiranje na koje se odazvalo 20 kandidata.

Testovi su, dakako, pripremljeni u Upravi za ljudske potencijale. Nakon pisanog teksta, desetero najboljih kandidata izašlo je pred komisiju, ali nakon razgovora s komisijom i testa, kandidat koji je skupio najviše bodova bio je – Bože Jureško. Ujedno i dečko mlađe kćeri pomoćnika ministra Delipetra, Tine, inače početkom 2019. sretno zaposlene u državnoj tvrtki koja izdašno zapošljava djecu i rodbinu visokorangiranih dužnosnika, u HEP-u. Tina i Bože poziraju i na otvornoj fotografiji njezina Facebook profila.


Bože Jureško je završio srednju školu, ima zvanje zrakoplovni tehničar, a na testiranjima i pred komisijom skupio je pobjednička 18,63 boda. Pomeo je konkurenciju, desetke drugih kandidata, ljude s iskustvom ili bez, osobe koje su se ozbiljno pripremale za test, nadale se i čekale trenutak objave bodovne liste. Možda su neki od njih ubrzo i krenuli u Irsku ili Njemačku, puni sumnji da je i taj natječaj na koji su se – uzalud javili – bio namješten.

Bože Jureško je dobio posao na neodređeno, a rješenje koje je i javno dostupno, potpisao je ministar Davor Božinović osobno. Jureško je startao kao vježbenik, jer sudeći prema rješenju – nije imao ni dana radnog iskustva prije ovog zapošljavanja.

Mladi komercijalist porazio 75 protukandidata

No, drugi potencijalni zet pomoćnika ministra Delipetra, Ljubo Rebić, pomeo je još više protukandidata u opsežnom postupku koji je osmislila Uprava koji vodi otac njegove djevojke, Ante Delipetar. Natječaj za stručnog referenta-tehničara laboranta u MUP-u, u Ravnateljstvu policije, u Centru za forenzična ispitivanja ‘Ivan Vučetić’ raspisan je također 6. rujna 2017. u Narodnim novinama. Javilo se 96 kandidata, a na pismeno testiranje je pristupilo 75 kandidata.

Za izlazak pred komisiju je izabrano 12 kandidata, a kada su se zbrojili svi bodovi, najbolji je za to radno mjesto bio upravo Ljubo Rebić (sa 27,33 boda). Na rješenju za njegovo zapošljavanje koje je objavljeno 18. prosinca 2017. stoji da se radi o ‘izvanrednom postupku prijma u državnu službu’, da se, dakle, otvorila iznenadna i hitna potreba u sustavu za zapošljavanjem ‘stručnog referenta- tehničara’.

Ljubo Rebić, dečko starije kćeri pomoćnika ministra Delipetra, Ive, također ima srednjoškolsko obrazovanje, komercijalist je, a u trenutku izvanrednog prijma u MUP na posao na “neodređeno” imao je dvije godine i pet mjeseci radnog staža, jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, te položeni stručni ispit. I rješenje za njegovo zapošljavanje potpisao je ministar Davor Božinović.

Na upit upućen MUP-u, o modelu zapošljavanja osoba koje se vezuje s pomoćnikom ministra za ljudske resurse dolazi odgovor da se ne radi o ‘članovima obitelji pomoćnika’, odnosno da ‘nitko od članova obitelji g. Delipetra ne radi u Ministarstvu unutarnjih poslova’.

MUP: Osobe koje spominjete nisu u rodbinskom odnosu

“Ujedno ističemo da osobe koje navodite kao zaposlenike Ministarstva nisu ni u kakvom rodbinskom odnosu ili obiteljskom odnosu s pomoćnikom ministra g. Delipetrom”, navedeno je u odgovoru. Dakako, dečke kćeri, dakle osobe koje se još nisu vjenčale – službeno se ne smatra dijelom obitelji.

Sestra snahe, Marina Deković, zaposlena je, dakako, u vrijeme dok snaha, Dubravka Delipetar, još nije bila ‘službeno’ snaha, dok je još bila samo djevojka sina pomoćnika ministra, odvjetnika Jakova Delipetra. I snaha je u AKD zaposlena dok je još bila samo djevojka sina pomoćnika ministra, Dubravka Deković.

Iz AKD-a odgovoreno je da AKD nije dužan provoditi natječaj, no 2. studenoga 2017. oglasili su natječaj “za pripravnika za radno mjesto analitičar regulative i normi” po uvjetima koji su usklađeni s “internim propisima i važećom sistematizacijom radnih mjesta”. “Dubravka Deković je u selekcijskom postupku odabrana kao kandidat koji zadovoljava sve tražene uvjete predmetnog natječaja, te je zaposlena u AKD-u 15. prosinca 2017”, piše Net.hr.


Komentari