Politički analitičar: Publika u Brezovici unaprijed je instruirana da ne bi došlo do zviždanja i galame

 

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković prisustvovao je obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici . Ovo mu je i prvi put da osobno kao premijer dolazi u Brezovicu, umjesto slanja izaslanika. Na obilježavanje dolazi i predsjednik Zoran Milanović čiji odnosi sa premijerom zadnje vrijeme baš i nisu najbolji, ako su ikad i bili.

Aktualnu “tvrdu kohabitaciju” premijera i predsjednika, kao i dolazak predstavnika HDZ-a kojima publika u Brezovici baš nije sklona, komentirao je politički analitičar Tomislav Stipić za portal Dnevno.hr.

Premijer dolazi s jakim snagama, uz njega će biti i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.



“Na ovaj dan odajemo počast svim hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata. Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene demokratske Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti kao članica Europske unije”, piše na stranicama Vlade RH.

Predsjednik Zoran Milanović također dolazi na obilježavanje. A on je baš na Dan antifašističke borbe iz šume Brezovica počeo svoju kampanju za predsjednika te je tom prilikom prozvao premijera zbog nedolaska, ističući da je, zajedno s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, trebao imati više hrabrosti.

‘Plenković želi primiriti predstavnike žrtava jer ne planira do kraja u sukob s desnicom’

Što stoji iza te pomalo neočekivane odluke premijera Plenkovića da se ipak glavom i bradom ukaže u Brezovici, umjesto da nastavi u revijalnom tonu, pošalje nekog ministra i time ne živcira svoje biračko tijelo?

“Očito Plenković gestom koju radi prvi put želi na neki način umiriti predstavnike naroda i žrtava. Želi ih primiriti jer je očito da ne želi do kraja ući u sukob s desnicom, da se do kraja ide u zabranu tog pozdrava ‘Za dom spremni’. To bi mu učinilo političku štetu. Znamo da je HDZ-u mnogo puta govorio da treba razlikovati ‘ZDS’ od 1941. do 1945 i onaj pripadnika HOS-a. Tako da se neće ići na zakonsku zabranu, a s druge strane odlaskom šalje poruku da je on na istoj liniji s predstavnicima manjina, da treba obilježavati antifašizam, da je ustaški režim bio zločinački i na tu kartu će zaigrati ne bi li ih i dalje kontrolirao u Saboru. Vlada najčešće u tim pregovorima s manjincima značajan novac usmjerava u te manjinske udruge koje vode jedni te isti ljudi”, kaže nam politički analitičar Tomislav Stipić.

Dimna zavjesa za stvarne probleme

Dodaje, sama tema pozdrava ‘Za dom spremni’ već je toliko izlizana, a uvijek joj se vraćamo kada treba zamutiti vodu, odnosno kao dimnu zavjesu pred stvarnim problemima koje imamo.

“Imamo neizvjesnost s turističkom sezonom, ne znamo kakva će biti, hoće li biti na razini prošle godine. Ne znamo ni što će biti s covid krizom, ljudi se premalo cijepe. Sada su tu neke situacije koja treba staviti po strani pa se vadi ‘Za dom spremni’. Taj pozdrav bi se maknuo iz javnog prostora bez suvišnih zabrana i da nitko za njega ne pokazuje interes, o tome se ne bi pričalo. Jasno je da je taj pozdrav bio pozdrav jednog vremena zla, iskorišten je u vrijeme Domovinskog rata i pogriješilo se već tada što je ušao u upotrebu”, kaže Stipić.

Također, bit će vrlo zanimljivo ispratiti kako će organizatori riješiti pitanje protokola. Poznato je da su odnosi premijera i predsjednika na najnižim granama od kada žive takozvanu ‘tvrdu kohabitaciju’.

“Mislim da neće ići na zajedničko polaganje vijenaca, niti će ovaj put razlozi biti epidemiološki. Plenković je već jasno rekao da neće zajedno polagati vijence, a na Milanovića je ljut zbog njegovih verbalnih strelica. Tu više ni ne treba očekivati nešto naročito, dobro je da surađuju koliko moraju, odnosno, koliko im Ustav nalaže”, rekao je Stipić i dodao da osobno očekuje da će sve proći relativno mirno. Barem što se njih dvojice tiče.

Kako će publika reagirati na Plenkovića? ‘To će odraditi Pupovac i ekipa’

No, ističe još jedan faktor, ono što se u nogometu naziva ‘dvanaesti igrač’.

“Iskreno me zanima kako će publika, koja je izrazito negativno nastrojena prema onima koji dolaze iz desnog centra ili s desnice, reagirati na izjave Plenkovića. Doduše, mislim da će reagirati vjerojatno dobro jer će unaprijed biti instruirani da ne bi došlo do zviždanja i galame. To će odraditi Pupovac i ekipa. A što se Milanovića tiče, tu mi je čak veći problem jer se u zadnje vrijeme premetnuo u glavnog zagovaratelja desnice. Čak do mjere da ga neki nazivaju ‘nelegalnim političkim djetetom Franje Tuđmana’. Ja to ne smatram lošim jer je Tuđman bio antifašist. On je, na kraju, uspostavio Dan antifašističke borbe kao državni praznik. No, pod pritiskom javnosti i sukoba s Pupovcem, možda ga dočekaju na nož”, smatra Stipić, no na kraju naglašava da ipak vjeruje da incidenata neće biti jer za to nema razloga.

“Eventualno, ako se nađu zajedno pa se Plenković ne želi pozdraviti s Milanovićem. No, to je već pomalo svakodnevica”. zaključuje politički analitičar.

Komentari