POLITIČKI ANALITIČAR HDZ bi mogao dobiti izbore samo u trećini svih lokalnih sredina u Splitsko-dalmatinskoj. To je katastrofalan poraz!

Facebook

“Splitsko – dalmatinska županija dugo je slovila kao utvrda HDZ-a. No, od ovih izbora to više nije niti će biti nakon drugog kruga. Razlog? Od 66 jedinica lokalne samouprave, HDZ je u prvom krugu pobijedio samo u njih 19, nezavisne liste uzele su 15 (s time da u Hvaru, Podgori i Šolti u drugom krugu igraju samo nezavisne liste pa odmah možemo pribrojiti i te 3) i 6 ih je osvojio SDP. U pripetavanje idu 12 HDZ-ovih kandidata, 6 nezavisnih (bez onih ranije navedenih duplića), 1 SDP-ov, 2 Mostova, 1 HSLS-a i 1 Centra”, napisao je politički analitičar Tomislav Stipić.

Objašnjava to jednostavnom računicom.

“Čak kad bi HDZ dobio svih 12, to bi bilo ukupno 31 što je manje od polovice ukupnih JLS-a. To je već dovoljan dokaz da možemo reći kako HDZ više ne kontrolira situaciju u SDŽ.
Sljedeći razlog ogleda se u drastičnom padu broja glasova na županijskoj razini. HDZ-ova lista dobila je čak 10 tisuća manje glasova od izbora 2017., a kandidat za župana 5 tisuća manje”, piše analitičar.

HDZ je izgubio izbore u svim velikim sredinama 

Dodaje kako bi dodatno trebalo zabrinuti HDZ to što ne kontroliraju niti jedan veći grad osim Kaštela.



“Imotski će vjerojatno dobiti jer je razlika velika, ali Budalića je u drugi krug natjerao nezavisni kandidat. Makarska im opasno visi jer nova snaga SDP-a Zoran Paunović ima čak 15 posto prednosti nad aktualnim gradonačelnikom Brkanom i to će biti jako teško nadoknaditi. U Omišu i Vrgorcu su potučeni od strane nezavisnih, a u Trogiru i Supetru od SDP-a. U Trilju se njihov odmetnuti gradonačelnik bori s novim HDZ-ovim kandidatom i u drugi krug ulazi s psihološkom prednosti, iako je razlika u 24 glasa. U Sinju je u velikoj prednosti Mostov Miro Bulj, a HDZ muku muči sa Solinom, gdje je u drugi krug ušao Pranićev Duvnjak i mogao bi biti iznenađenje izbora”, nabrojio je Stipić.

Dodaje i kako na koncu, Split ide u drugi krug u kojem je prednost na strani Puljka.

“Vrlo je izgledno da HDZ ostane kratak u svim većim sredinama, osim Imotskom i potencijalno Trilju. Čak da dobiju sva manja mjesta, to bi značilo da će imati samo trećinu svih lokalnih sredina u SDŽ. Što je katastrofalan poraz!”, piše Stipić.

‘Ako Puljak izgubi od Vicegradonačelnika neka se ostavi politike’

Pojasnio je i situaciju u Splitu.

“Iako je Puljak daleko od savršenog kandidata, ponajprije zbog vlastitog ega i sklonosti kompliciranju, svjetlosnim je godinama daleko od dotura Vice. Zbog niza gafova, “vicedoktor” se prometnuo u najgoreg kandidata za splitskog gradonačelnika unazad jako puno godina, što je očiti pokazatelj deficita HDZ-ovih kadrova”, napisao je i dodao da ako Puljak izgubi od Vicegradonačelnika, neka se ostavi politike i vrati Božjim česticama.

No, upozorava da ako Splićani izaberu “svemirka” neka im je sveti Duje na pomoći.

“Puljak realno ima bolje šanse jer su ga podržali svi slijeva, međutim morat će uvjeriti građanski Split koji nije glasovao u prvom krugu da mu da šansu. Bit će tijesno, ponajprije zbog HDZ-ove agresivnosti i infrastrukture, ali blaga prednost je ipak na strani Ivice Puljka”, smatra analitičar.

Kaže kako su nezavisni na ovim izborima apsolutni hit i dodaje da je prava šteta što Ante Pranić nije uspio ući u drugi krug.

“Da jest, sigurno bi dobio Bobana to sam rekao još prije prvog kruga. Ovako, ukoliko želi do promjena, morat će podržati Ranka Ostojića. Na ruku ide i to što se u županiji sprema antihadezeovska koalicija, slično kao i u Šibensko – kninskoj. Tu će ipak biti ključan stav Mosta i Domovinskog pokreta, no oni nemaju prevelikog izbora ukoliko žele provesti svoje ideje. A s HDZ-om ih provesti neće jer na sljedećim izborima više neće postojati”, smatra Stipić.

Ostojić bi mogao postati najveće iznenađenje izbora, ali.. 

Podsjeća i kako bi HDZ po prvi puta mogao izgubiti županijsku skupštinu, ali i na to da se njihov župan još uvijek se dobro drži.

“U prvom krugu ostvario je čak 40 tisuća glasova više od Ranka Ostojića. Može li Ostojić iznenaditi? Teško, moralo bi se poklopiti nekoliko bitnih stvari. Prva prepreka je u ostalim protukandidatima, svi su desno. Kad bi i dobio potporu Pranića, kratak je za 15 tisuća glasova, a ostali desni kandidati iz Mosta, Domovinskog pokreta i Kerumove stranke podijelili su još 35 tisuća. Kerumovi sigurno neće glasati za Ostojića, to je 10 manje. Što je s Mostom i Domovinskim pokretom? Mostu treba jedna pobjeda u SDŽ, Miro Bulj potuć će se za Sinj. Ipak, teško je očekivati da će Sinjani glasati za Ostojića”, smatra Stipić.

Kaže i kako su birači Domovinskog pokreta vjerojatno razočarani rezultatima jer nisu nigdje ostvarili zapaženi rezultat pa bi mogli ostati doma.

“Tko onda može pomoći Ranku? Velika izlaznost u ostalim gradovima i Split. Ako se uspije povezati Puljkov juriš na Banovinu i Rankov na županiju, Ranko bi mogao u Splitu nadvisiti Bobana. Dobra izlaznost u Trogiru, Makarskoj, otocima i Splitu, a istodobno slabija izlaznost u sredinama gdje je HDZ dobio u prvom krugu, mogla bi ugroziti Bobana i prometnuti Ostojića u najveće iznenađenje ovih izbora”, objašnjava te dodaje kako je ipak mala vjerojatnost da će se to dogoditi.

Smatra kako Imotski, Sinj, Trilj i Solin sigurno neće birati dominantno Ostojića,

“U SDP-ovih 6 dobivenih u prvom krugu izlaznost će biti manja, a Makarska i Split sami to ne mogu nadoknaditi. Ostavljam mogućnost da se dogodi čudo, možda do kraja kampanje župan zapali još nešto”, napisao je politički analitičar Tomislav Stipić na svom Facebooku.

Komentari