Policija ispituje pet osoba zbog transparenata podrške svećeniku

Screenshot

Splitska policija provodi kriminalističko istraživanje nad pet osoba koje su sinoć nakon incidenta pred crkvom na Sirobuji i napada na novinarke, na platou ispred crkve istaknule transparent potpore tamošnjem župniku na kojem je bio neprimjereni sadržaj.

Napadnute su novinarka i snimateljica

Podsjetimo, novinarka Dalmatinskog portala i snimateljica N1 napadnute su jučer ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs kao i na Cvjetnicu, župnik don Jozo Delaš služio misu u otvorenoj crkvi.

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs nešto prije 10 sati, gdje je usprkos zabranama Stožera Civilne zaštite zbog epidemije, održana misa. Kada su novinari pokušali ući u crkvu netko je novinarku Dalmatinskog portala udario po ruci nanijevši joj lakšu ozljedu i razbivši joj mobitel. Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije. Novinarke su to prijavile policiji koja je nakon dolaska pred crkvu privela dvije osobe.

“Za dom spremni” i “Uz don Jozu do groba”

Nekoliko sati nakon incidenta i napada na predstavnike medija 20-ak osoba je oko 18:30 sati stiglo pred crkvu, razvilo transparent na kojem je pisalo “Uz don Jozu do groba” i “Novinari crvi”, te su podigli šal na kojem je pisalo “Za dom spremni” i zapjevali “Zovi, samo zovi”. Upalili su i bengalku, a kako je bilo vidljivo na snimci, objavljenoj na portalima, u sredini okupljenih uglavnom maskiranih muškaraca bio je i župnik Delaš.



Iz splitske policije kažu kako utvrđuju tko je odgovoran za isticanje neprimjerenih poruka. Najavili su da će za sve osobe za koje utvrde da nisu poštivale odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i da su sudjelovale u tome izvijestiti Državni inspektorat.

Prijavljen je i svećenik Delaš

Splitska policija danas je završila kriminalističku obradu incidenta te kazneno prijavila muškarce od 53, 23 i 21 godinu za kaznena djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, kao i za oštećenje tuđe stvari, dok je 70-godišnjeg svećenika Delaša prekršajno prijavila zbog narušavanja javnog reda i mira.

Taj je svećenik prekršajno prijavljen i na Cvjetnicu kada je također služio misu, a onda je verbalno pred crkvom napao policajca u civilu kojem je isto, kao jučer i novinarima, uputio neprimjerene riječi. Misu je održao i danas, na Uskrsni ponedjeljak, ali ispred crkve.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se od ponašanja, izjava i stavova svećenika don Josipa Delaša.

VIDEO Don Josip Delaš ne odustaje i danas drži misu na Sirobuji

Komentari