POJAVIO SE HRVATSKI SOJ KORONE? Znastvenici s Ruđera kažu da ćemo znati sljedeći tjedan

dr. sc. Oliver Vugrek.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Institut Ruđer Bošković možda je otkrio hrvatski soj koronaviusa. Do tog otkrića došli su  dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku i njegov tim.

“Otkrili smo dvije izmjene u ‘potpisu’ virusa, koje ne postoje u bazi podataka pohranjenih sekvenci iz cijeloga svijeta. Uzorak je jako intrigantan, pokazuje dvije nepoznate izmjene na šiljku proteinu, koje još nigdje u svijetu nisu opisane. Možda je riječ o novoj, hrvatskoj varijanti virusa, ili nečem drugom, znat ćemo idući tjedan“, poručili su za 24sata.

Prije gotovo godinu dana njegov je tim prvi “raskrinkao” virus i otkrio da Hrvatskom kolaju austrijska i talijanska varijanta, za koje je znanstvenik sad uvjeren da su iščezle i da već dominira britanska inačica. Nije isključeno da će britansku izbaciti neka još dominantnija. To nisu novi sojevi, pojašnjavaju nam stručnjaci, nego varijante soja SARS-CoV-2. Britanska, južnoafrička, brazilska, sad i češka te njujorška varijanta su inačice istog soja. Nasreću, novog soja korone još nema. Varijante se brže šire, ali ne uzrokuju teže simptome, a soj to može.

Hrvatski je tim pred otkrićem moguće nove varijante virusa koja je prvi put izolirana na uzorku zaražene osobe iz Zagreba. O simptomima i samom soju za sada ne znaju mnogo, osim da osoba u sebi nosi visoku koncentraciju virusa.



Komentari