PODUZETNIČKI SHOW Bujas: Ne treba nama država dati ništa, sama neka nam uzima manje

Screenshot

U prvoj emisiji Udruge Glas poduzetnika održanoj u ponednjeljak predsjednik udruge Hrvoje Bujas i voditelj Petar Štefanić razgovarali su s gostom iznenađenja.

Drugi dio:

 

Prvi dio:



Prvi gost je svojevrsni domaćin Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, i već prepoznatljivi borac za poduzetnike. Razgovar vodi Petar Štefanić.

Show je otvorio band Soul Fingers, a u razgovoru sudjeluje i Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a.

‘Udruge trebaju biti dobrovoljne’

Bujas je rekao da udruge kao HOK i HGK trebaju biti dobrovoljne. Dodao je da je HUP dobrovoljna organizacija, ali da se oni bave velikim tvrtkama, ali da imaju i svoje probleme kojima se sad bave. UGP se koncentrirao na male i srednje poduzetnike.

“Kod nas ne postoji sat trkeljanja. Postoji ozbiljan rad, pripreme, borba do kraja”, kazao je Bujas i dodao da s predsjednikom HUP-a nemaju nikakav odnos te da ih u početku u HUP-u nisu ni shvaćali ozbiljno.

Bujas je govorio i o projektu “Ovdje štiti UGP”, naljepnicama koje će poduzetnike štititi od inspektora.

“Nećemo više dopustiti da inspektori dođu kao šerifi i da nas reketare. Poduzetnicima ćemo davati potporu, savjete kad im dođe inspekcija”, rekao je Bujas.

‘Poduzetnicima isplaćeno 262 milijuna kuna’

Udrugu je pohvalio i Vrbanec koji je pričao i o kreditima poduzetnicima pogođenim koronavirusom.

U četiri tjedna dobili su 5300 zahtjeva samo za COVID-19 zajam. Obrađeno je oko 1000 kredita, a isplaćeno 262 milijuna kuna.

Razgovaralo se i o neradnoj nedjelji.

“Naš postulat je više rada. Ajmo se uhvatiti posla. Ajmo više, a ne manje. Kao država umanjujemo ljudima šanse da zarade. Mi smo protiv toga”, rekao je Bujas.

Priznao je da je bilo poslodavaca koji su dobili pomoć od države, ali on nije završio kod radnika. Naglasio je da je to manji broj poslodavaca, te da su oni kao udruga na strani radnika.

“To je njihov novac”, naglasio je Bujas.

Ne treba nam država dati novac’

Govorilo se i o izborima koji će se održati u srpnju. Svi su se složili da su mjere bile primjerene. Vrbanec je podsjetio na scene koje su dolazile iz Wuhana i na dokumentarac koji se prikazao u emisiji Provjereno na Novoj TV te da hrvatski krizni stožer dobiva pohvale iz cijelog svijeta.

“Pohvaljujem i ja rad i Beroša i Capaka. Pohvalili smo mjere koje Vlada donijela. Ali neke još fale. Recimo, plaćanje PDV-a po plaćenoj fakturi je privremeno. To mora ostajati trajno”, kaže Bujas.

Štefanić je progovorio o dojmu koji UGP ostavlja u djelu javnosti, kao o onima koji stalno kukaju i stalno nešto radi.

“Ne treba nama država dati ništa, sama neka nam uzima manje. Jer smo mi taj novac stvorili i znamo kako ga oploditi”, rekao je Bujas.

“Ako firma želi zadržati dobit, nemojte oporezivati. Plenkoviću, napravi tu jednu stvar, imat ćeš moj glas”, zavapio je i dodao da u udruzi ima članova simpatizera svih političkih opcija, ali da bi on osobno glasao za Damira Hujića, ali da nije u njegovoj izbornoj jedinici.

Bujas je rekao da očekuju i veći pad BDP-a od Vladinih procjena od 9 posto te sporiji oporavak, ali da su oni optimistični jer se “ne može biti poduzetnik bez optimizma” te da oporovak neće biti baš tako dugotrajan kao nakon krize 2008.

Komentari