Podnesene 32 prijave za širenje lažnih vijesti o koroni u Hrvatskoj. Sudit će im po zakonu iz Jugoslavije

Tom Dubravec / CROPIX

Tijekom korona krize društvenim mrežama i aplikacijama širile su se poruke koje su upozoravale da nastupa potpuna karantena. Protiv ljudi koji su širili takve i slične lažne informacije usred epidemije policija je podnijela prijave.

Dok su građani Hrvatske, posebice u ožujku i travnju, i po dva puta dnevno iščekivali konferencije za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite kako bi čuli nove vijesti o broju zaraženih ili broju građana u samoizolaciji, te saznali koje su nove preporuke, mjere ili zabrane, bilo je i onih koji su preko društvenih mreža javnosti nudili »povjerljive« informacije o tome kad nastupa potpuna karantena, pa će se iz kuće moći izlaziti jednom tjedno ili onih koji su “pouzdano znali” u kojoj trgovini ili bolnici rade zaražene osobe umjesto da su u samoizolaciji.

Takve objave u brojnim su se slučajevima pokazale neistinitima i policija ih je odlučila tretirati kao prekršaje i do kraja svibnja podnijela je 32 optužna prijedloga općinskim sudovima zbog počinjenja prekršaja izmišljanja ili širenja lažnih vijesti vezanih uz bolest COVID-19, piše Novi list.

Nepostojeća kategorizacija

Iako su još u travnju pojedini članovi Stožera pozivali da se ljude koji tako uznemiruju javnost kazneno goni, Hrvatska nema kazneno djelo širenja lažnih vijesti, pa je policiji ostalo da se drži Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, starog zakona još iz vremena bivše Jugoslavije, čija prva verzija datira još iz 1977. godine koji dosad nije doživio značajnije promjene, osim izmjena s početka devedesetih godina kad su novčane kazne određene u njemačkim markama i to dosad nije izmijenjeno iako je marku prije 18 godina zamijenio euro.



Prema tom zakonu propisano je da će se onaj “tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana kaznit za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana”. Dakle, 32 građana koji su širili lažne vijesti o koronavirusu i po mišljenju policije tako uznemirili javnost mogli bi platiti kaznu do najviše osamstotinjak kuna ili provesti u zatvoru do mjesec dana.

Komentari