Podignuta optužnica protiv imotskog policajca i narkobande za zločinačko udruženje i krijumčarenje droge

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Protiv petorice hrvatskih državljana i jednog državljanina Crne Gore, USKOK je podignuo optužnicu. Optužuje ih se za zločinačko udruženje i krijumčarenje droge. Među njima je i granični policajac iz Imotskog kojeg istražitelji smatraju vođom krijumčara, objavio je Telegram. 

Drugookrivljeni je Dragan Gajić, koji je inače bjegunac tražen međunarodnom tjeralicom. Prvookrivljenog, inače policajca, te drugookrivljenog tereti se da su od 20. svibnja 2020. do 9. veljače 2021., dogovorili zajedničku kontinuiranu nabavu velikih količina marihuane iz Albanije i daljnju prodaju na području Hrvatske i drugih država Europske unije. Drugookrivljeni je potom s osobama iz Crne Gore dogovarao kupnju, prevoženje i preuzimanje marihuane u Bosni i Hercegovini, piše Telegram.

Crnogorci su robu prokrijumčarili do BiH te dalje u Hrvatsku, gdje su je skrivali, prevozili i predavali krajnjim kupcima. Policija je u dva navrata od okrivljenika oduzela najmanje 229,2 kilograma marihuane.

Korumpirani policajac iz Imotskog

Ista skupina, prema tvrdnjama USKOK-a, početkom studenog prošle dogovorila je s ljudima iz BiH i Slovenije i preprodaju marihuane u drugim državama Europske unije.



Kako je pisao Telegram, policajca iz imotske policije tereti se da je kao službenik granične policije omogućio drugookrivljenom Draganu Gajiću da bez evidencije u dva navrata prijeđe hrvatsku granicu, iako je bio svjestan da je za njim raspisana međunarodna tjeralica. To je napravio između 12. i 15. rujna, poručuju iz USKOK-a.

Naime, umjesto skeniranja isprava, policajac je ručno unosio podatke iz krivotvorenih isprava i tako drugookrivljenom omogućio da na temelju krivotvorene osobne iskaznice prijeđe državnu granicu i izbjegne uhićenje u Hrvatskoj na temelju međunarodnih tjeralica BiH i Crne Gore, a potom i izručenje navedenim državama. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika, navodi Telegram.

Komentari