Nacionalni stožer objavio: Zabilježen je 41 novi slučaj koronavirusa, jedna osoba je preminula

Nacionalni stožer objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U protekla 24 sata zabilježen je 41 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 749. Među njima su 133 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata.

Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4923 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 140 preminulo, a 4034 se oporavilo.



U samoizolaciji je trenutno 2915 osoba.

Do danas je ukupno testirano 114 090 osoba, od toga 1256 u posljednja 24 sata.

Pet mjeseci od pojave prvog slučaja u Hrvatskoj predstavljena je mobilna aplikacija “Stop COVID-19”. Na njoj se radilo dva mjeseca. O dugoočekivanoj hrvatskoj aplikaciji za RTL Danas govorio je predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić.

Puno se pričalo o sigurnosti aplikacije, odnosno gdje bi osobni podaci korisnika sve mogli završiti. “Građani mogu biti apsolutno sigurni, svi podaci se spremaju isključivo na mobilni uređaj i nigdje drugdje”, rekao je Bilić.

Treća faza testiranja cjepiva

Tvrtke Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su u ponedjeljak da su ušle u treću fazu testiranja cjepiva za covid-19 na po 30 tisuća sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu uporabu do konca ove godine.

Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronaviriusa, što je učvrstilo nade da će učinkovito cjepivo zaustaviti pandemiju, više pročitajte OVDJE.

Trenutni podaci lokalnih stožera:

Primorsko-goranska županija

Na području Primorsko-goranske županije danas nema novozaraženih koronavirusom, a 8 osoba je izliječeno.

Trenutno su u županiji 24 aktivna slučaja i 126 izliječenih. U KBC-u su trenutno smještene 2 osobe, dok su 22 osobe u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju, priopćio je županijski stožer civilne zaštite

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba, a ozdravile su 2 osobe (1 iz Budinščine i 1 iz Oroslavja). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 14. U samoizolaciji se nalazi 35 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ–a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 291 obrađenog testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 7 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to: iz Splita 3 osobe, iz Sinja 1 osoba i iz Otoka 3 osobe. Od 7 novooboljelih osoba njih 5 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale 2 osobe epidemiološki obrađuju. 486 osoba nalazi se u samoizolaciji. 12 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Splita, a od toga se 2 osobe nalaze na respiratoru, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Zadarska županija

Jedna je novozaražena osoba na području Zadarske županije. Riječ je o ženskoj osobi s prebivalištem u Zagrbu, gdje će i provesti izolaciju, priopćio je županijski stožer.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 159 uzoraka, a na covid 1 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno su hospitalizirana četiri pacijenta, a u samoizolaciji su 182 osobe.

Do danas je u Zadarskoj županiji izliječeno 150 osoba te su trenutno aktivna 24 slučaja zaraze koronavirusom, dodali su iz stožera.

Brodsko-posavska županija

Peti dan zaredom nema novozaraženih osoba na virus SARS-CoV-2 u Brodsko-posavskoj županiji. Svi pristigli nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije bili su negativni. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 154, dok je broj aktivnih slučajeva 20 (6 manje u odnosu na prethodni dan). Od 20 aktivnih slučajeva, hospitalizirane su 3 osobe (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 96 osoba (32 osobe manje u odnosu na prethodni dan), priopćili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

Grad Zagreb

U Gradu Zagrebu 2 su nova slučaja zaraze koronavirusom, rečeno je na konferenciji za novinare gradskog stožera civilne zaštite.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 28.07.2020. do 11:00 sati evidentirano je 239 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 45 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 183 osobe, a 11 ih je preminulo, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Osječko-baranjska županija

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testiran je 191 uzorak, od kojih su dva bila pozitivna. Riječ je o osobama s područja Ispostave Našice.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je jedna osoba više nego jučer te se na bolničkom liječenju nalaze 34 osobe od kojih su tri na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba (1943. godište) s područja Osječko-baranjske županije, bila je hospitalizirana, liječena u respiracijskom centru te sa značajnim komorbiditetom.

11 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju, sveukupno se u samoizolaciji na području naše županije nalazi 317 osoba.

Policija je samoinicijativno provjerila 31 osobu u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje, zaprimljena je i jedna dojava na području Drenja i ona se pokazala točnom te je utvrđeno kršenje mjere samoizolacije, priopćio je županijski stožer.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji imamo šest novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti covid-19. Riječ je tri osobe iz Bilica koje su bile u samoizolaciji kao kontakti s oboljelim osobama od covid-19, jednoj osobi iz Rogoznice koja je izložena infekciji u susjednoj županiji, jednoj iz Šibenika i jednoj iz Kistanja za koje je epidemiološka obrada u tijeku, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

S današnjim danom, od reaktivacije epidemije u lipnju, u našoj županiji oboljelo je 60 osoba od covid-19 infekcije. Trenutno je 33 aktivnih slučajeva oboljenja, od kojih se četiri osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije nalazi se 122 osobe, od kojih 107 zbog kontakta s covid – 19 pozitivnim osobama i 15 osoba koje su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Od jučer je uzorkovano 62 uzorka na SARS-CoV-2 virus.

Molimo građane i turiste da se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera, kako bismo zadržali relativno povoljnu epidemiološku situaciju”, poručili su.

Ličko-senjska županija

Dvadeseti dan zaredom nema novooboljelih osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covid-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je 18 testiranja uzimanjem uzoraka.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 26 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 21 aktivni slučaj zaraze koronavirusom, sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 17 osoba. Ukupno je testirano 3621 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 81 uzorak, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Vukovarsko- srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na covid-19 ( 1 iz Tovarnika i 1 iz Starih Mikanovaca).

U posljednja 24 sata, 1 osoba je preminula od bolesti covid-19.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 368, od kojih je 160 osoba izliječeno, a 3 osobe su preminule.

Trenutno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog covida-19.

U protekla 24 sata testirano je 135 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5146. U samoizolaciji na području županije su 622 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 18 zdravstvenih radnika (5 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (8 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 20 drugih zdravstvenih radnika i 6 nezdravstvenih radnika).

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih osoba od covida-19, pa je broj trenutno aktivno zaraženih od koronavirusa – petnaest, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata uzeti su uzorci od 22 osobe, rezultati su im bili – negativni. Broj testiranih na području VPŽ od početka epidemije je 2.057, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 181 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih su 3 pozitivna. Kod 2 osobe radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom.

Jedna od novozaraženih osoba je korisnica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. U tijeku je epidemiološka obrada, poduzimanje preventivnih protuepidemijskih mjera i uzimanje uzoraka.

Izliječene su 22 osobe, a u samoizolaciji nalazi se 293 osoba.

Komentari