Počela najavljena Tomaševićeva rekonstrukcija: S 27 ureda sada smo na 16

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević počeo je s dugo očekivanom rekonstrukcijom ureda Grada Zagreba čime je njihov broj s 27 pao na 16. Ipak, konačno proveđenje tih rekonstrukcija počet će 31. listopada. 2021. godine.

Tu odluku s odgađanjem iz Možemo! su objasnili ovako: “Naime, potrebno je vrijeme za prilagodbu budući da je proračun u potpunosti digitaliziran, odnosno poslovni se procesi oslanjaju na niz aplikacija koje je potrebno prilagoditi, što je zbog složenih poslova gradskih upravnih tijela i velikog broja proračunskih korisnika zahtjevno i u tehničkom i u organizacijskom smislu.”

Imena ureda

Čelnici Možemo! objavili su i imena novih ureda, a oni su sljedeći: Jedan će biti Stručna služba gradske uprave, i dalje će postojati Ured gradonačelnika, zatim Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu, Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, potom Gradski ured za financije i javnu nabavu, zatim Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

Nadalje, jedan ured nosit će ime Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, postojat će i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, zatim Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a i obnova će dobiti svoje mjesto i to u sklopu Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.


U novom ustroju postojat će Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje, zatim Gradski ured za katastar i geodetske poslove, Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, postojati će Služba za informacijski sustav i tehničke poslove, te Stručna služba Gradske skupštine.

Stručna služba Skupštine

“Objašnjeno je i kako je do te odluke uopće došlo te tko je bio zadužen za nju: “Stručna služba Skupštine donedavno nije ni bila dio gradske uprave, no izmjenama Zakona o Zagrebu uvrštena je u upravu.

Nova gradska uprava smatra kako Zakon o Zagrebu treba mijenjati i vratiti Stručnu službu Skupštine na upravljanje samoj Skupštini koja ima samostalne ovlasti. Do tih izmjena, Stručna služba Skupštine će nastaviti raditi i dalje kao samostalan ured – kažu u Možemo! i objašnjavaju da je to razlog zbog kojega će biti 16 gradskih ureda, a ne 15 kako je bilo najavljivano.”

“To će se postići manjim brojem gradskih upravnih tijela i jasnim linijama odgovornosti, zajedno s promjenama u drugim segmentima, među ostalim, unapređenja sustava javne nabave, kvalitetnog upravljanja gradskom imovinom, unapređenja praksi zapošljavanja i organizacije rada, osnaživanja socijalnog partnerstva do digitalizacije rada gradske uprave i gradskih poduzeća – navode ciljeve koje žele postići drugačijom organizacijom gradske uprave.

Prvi natječaji za ravnatelje novih ureda raspisat će se odmah nakon što Skupština usvoji novi ustroj Grada Zagreba, ali se neće za sve urede, nego za njih tri do pet, piše Jutarnji list.

Komentari