Plenkovićevi ministri: Odredit ćemo tko ima pravo na besplatan obrok; Dumbović: Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a ministri mogu…

Darinko Dumbovic Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je u četvrtak da nakon što kuhari koji volontiraju odu s područja Banovine da će “ministarstvo odrediti tko ima pravo na besplatan obrok, a zatim će Crveni križ, Civilna zaštita ili vojska osigurati da obroci dođu do građana kojima su potrebni”.

S njim se složio i drugi ministar HDZ-ove vlade Darko Horvat koji smatra da je brojka od 15.000 toplih obroka koliko ih se dnevno priprema u Petrinji, prevelika.

Također proglasio je kako će volonteri će, kaže, biti na terenu sve dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni.

No, predstavnici lokalne uprave i samouprave na području Banovine dobili su zadatak sastaviti popise osoba koje imaju pravo na besplatan obrok po kriteriju oštećenja njihovih stambenih objekata.



Dumbović: To za mene nije tema

“Pravo na besplatan obrok imali bi svi oni kojima su kuće i stanovi označeni crvenom naljepnicom i oni koji ne mogu biti u svojim kućama jer su ugrožene zbog opasnosti od urušavanja susjednih objekata na njihove domove”, tvrdi gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

No, taj kriterij neće se primjenjivati još neko vrijeme, kažu u Kriznom stožeru.

“Za mene to nije tema. Tko ima, a tko nema pravo na besplatnu hranu. Za mene svi imaju pravo na topli obrok barem sljedeća tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti dalje. Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a ministar Aladrović može govoriti što hoće i tvrditi da ne mogu svi dobivati hranu. Ja to razumijem. Oni na državnoj razini imaju svoja pravila, ali ja kao gradonačelnik najbolje znam odrediti prioritete”, rekao je Dumbović Jutarnjem listu samo nekoliko metara od najveće kuhinje na otvorenom u Petrinji i okolici.

Komentari